• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Joi, 22 August 2013 10:51

Ecotravel - Cură de divinitate, in Creta

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu îmi amintesc din copilărie, când nu mă despărţeam de Legendele Olimpului, carte-album, editată şi larg difuzată pe vremea comunismului, dacă obârşia lui Zeus era legată de muntele care defineşte, într-un fel, Grecia. Acum îmi este clar că nu de acolo se trage. O vacanţă în Creta, şi mai ales răsfoirea unei cărţi a vestitului scriitor cretan Nikos Kazantzakis, m‑a lămurit că în Creta a fost să se nască şi să moară Zeus, Dionysos, Apollon, Heracles şi alte zeităţi importante ale mitologiei elene.

Mult-așteptatul concediu. E vineri. Zarvă mare la aeroport. E vară, lumea ia drumul călătoriilor, după preferințe și buget. Am ales Creta. Un strigăt din interior parcă m-a chemat aici. O fi strigătul sângelui căci rădăcinile “arborelui” meu au prins în Grecia, mai precis în Ianina. De cum am pășit pe pământul Cretei am simțit o clădură primitoare, ca acasă. Parfumul aerului, brăzdat de arome diverse, este inconfundabil. Nu degeaba Zeii au ales acest loc. Energia insulei este una aparte. N-o poți descrie în cuvinte. Ea se face simțită. Turiști din toate colțurile lumii iau drumul Cretei, pentru o cură de divinitate. Și bine fac. Grecii se pricep de minune să-și etaleze “nectarul” insulei. Și în plus de asta, sunt ecologiști fără să se bată cu mâinile pe piept. Caprele, pe care le vezi pe crestele munților, rătăcite, în căutare de hrană, le furnizează cretanilor mâncarea de zi cu zi. Lapte, iaurt, brânză, tza-tziki-ul nelipsit de la mesele restaurantelor sunt alimentele de bază ale Insulei. Puzderia de pomi fructiferi asigură veselia locuitorilor și turiștilor deopotrivă căci țuica lor din struguri – rakia - este o licoare cu mult zâmbet. Fructe, nu mai vorbim. Sucul proaspăt de portocale colorează micul dejun zilnic și dă organismului energia de care are nevoie. Oile – ohh, păi coastele de miel, gătite în stil cretan, mi-au pătruns papilele gustative la modul cel mai copleșitor. Pește? Marea e pregătită! Paleta de mâncăruri proaspete și naturale este greu de găsit în alte colțuri ale lumii. Am ales un mic complex de apartamente – afacere de familie, tată și fiică – în urma comentariilor de pe tripadvisor. Și bine am făcut. Micul dejun – o varietate nesfârșită de  arome – era adus de Roula, o cretancă modernă care a renunțat la viața haotică din capitala Greciei și s-a întors în sânul familiei, pentru un stil de viață sănătos, dar și pentru a duce mai departe stindardul. Ea ne explica în fiecare dimineață cum a fost conceput fiecare „accesoriu” de pe tava cu bunătăți homemade.

Creta , foc poetic

Această insulă e pentru mine unică, enigmatică și solitară, e un dar al Zeilor și un cântec de bucurie al naturii, fiind așezată cu fața spre soare și mi-e teamă că natura nu poate fi decât perfectă. Ochii ei sunt marea albastră, munții ei semeți sunt brațele și vocea ei cântă dulce în câmpii și văi. Creta e o insulă muntoasă, cu fâșii de pământ, canioane dramatice, peșteri multe și defileuri, orașe vechi și sate cocoțate sus în dealurile cu măslini și viță de vie. Insula e misterioasă, are păduri ce se îmbrățișează, roci și stânci pe care eu m-am așezat în solitudinea mea și plaje aurii minunate, pe gustul oricărui cârcotaș. Oare unde o fi plaja unde Zeus a sedus-o pe Europa, că eu nu am găsit-o...

Citiți în revista Infomediu Europa continuarea acestui reportaj despre incredibila Creta. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Legenda spune că aici au trăit zeii. Insula Creta este locul natal al lui Zeus, părintele tuturor zeilor. Mama lui Zeus, Rea, a venit în Creta cu ajutorul Gaiei și a lui Uranus pentru că se temea de Cronos, tatăl lui Zeus, care obișnuia să își înghită copiii pentru ca aceștia să nu îi uzurpe puterea. Zeus s-a născut într-o peșteră și a fost crescut de nimfe. După o luptă crâncenă cu Cronos, Zeus a devenit părintele tuturor zeilor.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: