• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Luni, 19 August 2013 10:59

Ai găsit un pui de pasare. Acum, ce faci?

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De cele mai multe ori este mai bine să nu vă amestecați și să lăsați lucrurile așa cum sunt, mai ales dacă puiul găsit e într-o fază mai înaintată de dezvoltare (are pene în creștere). Părinții puiului fac o treabă mai bună decât ar putea face orice om care adoptă un pui de pasăre sălbatică. În cazurile în care puiul este sănătos, cel mai bun lucru pe care puteți să îl faceți este să îl puneți într-un loc ferit, pe creanga unui copac din imediata apropiere a locului unde l-ați găsit sau într-o tufă, pentru a-l feri de eventualele atacuri ale câinilor sau pisicilor, mai ales dacă sunteți în mediu rural sau urban. După ce vă retrageți, așteptați un timp, de regulă puiul va cere hranaă și părinții i-o vor aduce. Gândiți-vă doar că un pui golaș, fără pene, trebuie hrănit la fiecare 15 sau 20 de minute, de la răsăritul soarelui și până la ora 22! Iar asta ar cere un angajament destul de serios din partea “părintelui adoptiv” și cunoștințe temeinice de îngrijire a puilor de păsări, altfel șansele lui de supraviețuire sunt minime. Printre cei mai frecvent găsiți sunt puii de ciuf de pădure, care părăsesc cuibul timpuriu și stau în tufe sau copaci, cerând noaptea hrană adulților. Aceștia sunt în mod eronat considerați a fi abandonați și preluați din natură. În aceste cazuri (dacă pasărea nu este rănită) nu trebuie să o luăm din zonă! Dacă este pe sol, puneți-o într-un copac sau o tufă mare, ferită de câini și pisici. Dacă este preluată fără motive întemeiate, sunt șanse mari că nu va supraviețui. Frecvent sunt găsiți puii unor specii comune în parcuri, cum ar fi mierlele, sturzii etc. De asemenea, dacă nu sunt răniți, așezați-i pe un copac din apropiere. Aceste păsări ies din cuib înainte să poată zbura bine și durează câteva zile până se deprind cu zborul. Cât timp sunt incapabili de zbor sunt hrăniti de părinți. Alte situații delicte sunt când puii unor specii mai mari (care cuibăresc frecvent pe clădiri, cum ar fi vântureii sau pescărușii) sunt găsiți în dificultate (căzuți între clădiri) sau în curțile blocurilor sau ale clădirilor. De asemenea, cel mai potrivit lucru este să fie returnați pe clădirile de unde provin (și eventual adăpostiți la umbră) – părinții vor veni cu certitudine să îi hrănească. Puii de vânturei sunt găsiți frecvent și sub cuiburile de unde provin, iar în acest caz, dacă au deja penele dezvoltate, este suficient să îi așezăm pe copacul unde se află cuibul, la o înălțime mai mare, dacă acest lucru este posibil. Atenție mare când luați un pui de răpitor, cum sunt vântureii, deoarece vă pot răni serios cu ghearele! Cel mai bine este să îi acoperiți cu o cârpă înainte să îi ridicați și încercați să îi manevrați cât mai puțin. Când găsiți un pui de pasăre trebuie să țineți cont de starea în care se află micuțul.

Citiți în revista Infomediu Europa despre ce puteti face in cazul in care gasiți un pui de pasăre in funcție de stadiul de creștere in care se afla acesta precum si cum puteti inlocui un cuib distrus. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Mai devreme sau mai târziu, în această perioadă a anului, e foarte posibil să găsiți un pui de pasăre pe sol, mai ales dacă sunteți genul de persoană care preferă plimbările în natură sau chiar numai în parcuri. Veți avea de luat o decizie care îi poate schimba viața păsării: îl luați acasă sau îl lăsați acolo, pe cont propriu.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: