• Ned 2020 Web
Luni, 19 August 2013 10:51

Miere “vie” si polen, viata sanatoasa avem!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunteţi un tânăr apicultor din România. Spuneţi-ne, vă rog, de ce aţi ales să faceţi această activitate?

Am ales această activitate, probabil pentru că m-am aflat între stupi încă de mic copil. Tatăl meu este cel care s-a îndrăgostit de apicultură şi a început cu un roi prin 1980, când eu nici nu mă născusem. Aşadar eu am crescut printre albine, şi în fiecare vară eram un ajutor de nădejde în stupină. Oricum, alegerea conştientă a acestei îndeletniciri a venit mult mai târziu, după ce m-am mutat într-un oraş mare cum e Bucureştiul şi mi-am terminat studiile, perioada în care îmi lipsea din ce în ce mai mult viaţa liniştită din natura şi am hotărât să mă implic mai mult, să duc mai departe această  moştenire de familie. Am realizat că e păcat să se piardă un set de cunoştinţe atât de valoros, acumulat în foarte mulţi ani, pentru că, la fel ca în orice alt domeniu durează foarte mult timp până ajungi să cunoşti toate secretele meseriei. În plus, apicultura este o activitate sezonieră, foarte frumoasă, plină de satisfacţii şi curată - atât pentru cel care o practică, cât şi pentru mediul înconjurător. Este cunoscut faptul că fără albine, oamenii ar trebui să-şi polenizeze manual culturile, şi probabil am rămâne doar cu cerealele.

Ce calitate are mierea pe care o vedem în magazine sau supermarketuri? Există controale sau analize care se fac? Cum îşi pot da seama consumatorii dacă mierea pe care o cumpără a fost falsificată / alterată?

Într-adevăr, aceasta este marea îngrijorare a consumatorilor de miere: cum ne putem asigura ca mierea pe care o consumăm este de calitate şi nu este falsificată, sau modificată în vreun fel. Pe bună dreptate, mierea este foarte uşor de falsificat. Din câte ştiu eu există 3 modalităţi prin care se poate interveni asupra calităţii mierii.

1. Se porneşte încă din stupină, când unii apicultori fac hrăniri excesive cu zahăr şi alte adaosuri care ajung ulterior în miere şi sunt foarte greu de depistat, pentru că odată trecut prin guşa albinei, siropul de zahăr nu apare la analize. Tot în stupină trebuie să se aibă grijă la ce tratamente se fac şi în ce periodă, pentru a nu ajunge în miere. Din fericire substanţele folosite în tratamente se descoperă uşor la analize, inclusiv antibioticele care sunt interzise în UE şi în România.

2. Este vorba despre mierea falsificată propriu zis, când pe etichetă scrie Miere de Salcâm sau Tei sau orice alt sortiment şi de fapt în borcan se găseşte un cocteil de substanţe care sunt periculoase pentru sănătate. Acest subiect a fost abordat şi de mass media, când s-au făcut analize pe câteva eşantione de miere luate din marile magazine din România, şi în loc de miere s-au găsit tot felul de substanţe. La fel, într-o emisiune televizată, un apicultor din Bacău, povestea cum prin intermediul asociaţie apicole din care face parte, a făcut analize mai multor eşantione de miere luată din marile magazine şi nu s-au găsit urme de polen, fapt ce sugerează că acea miere nici măcar nu a trecut prin stup, sau prin apropierea albinelor. Se mai întâmplă ca mierea de calitate să fie amestecată cu sortimente de miere ieftină şi slabă calitativ, provenită în special din China, pentru a se crea o cantitate mai mare de miere, la o calitate medie, acceptată de standardele UE.

3. Şi nu în ultimul rând, mai este cazul mierii colectate de apicultorii oneşti, care este în regulă din toate punctele de vedere, dar care ajunge pe rafturile magazinelor pasteurizată, adică moartă, pentru că la peste 40°C, mierea îşi pierde toate calităţile, iar încălzită la temperaturi mari se produc nişte modificări, anumiţi compuşi ajungând să fie cancerigeni. Din păcate cam toată mierea din magazine este pasteurizată. Unul dintre motive este faptul că oamenii, consumatorii, nu sunt informaţi şi ei cred ca mierea cristalizată (zaharisită) este falsificată, său conţine zahăr. În realitate nu este adevărat, dar, din această cauză, comerciantul o încălzeşte pentru a o „topi” şi a nu mai fi zaharisită. Un al doilea motiv este că procesatorii nu pot manipula mierea cristalizată, fapt pentru care o încălzesc pentru a o putea ambala, distrugându-i astfel proprietăţile.

Citiţi continuarea interviului în numărul din luna august al revistei Infomediu Europa, unde veţi putea afla mai multe desprea calitatea mierii de import precum si despre activitatile zilnice ale unui apicultor.

Jurnalistii Infomediu Europa au stat de vorba cu Adrian Stanciuc, apicultor din tata-n fiu.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: