• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 14 August 2013 07:10

Broaștele susțin ecosistemele

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fondatorul mişcării Save The Frogs de la nivel mondial, Dr. Kerry Kriger spunea că „Atunci când salvăm broaşte, protejăm toată viaţa sălbatică, toate ecosistemele şi toţi oamenii”. Amfibienii au o rată de declin fără precedent şi aproape o treime dintre specii sunt ameninţate cu extincţia. Deşi rata normală de dispariţie este de o specie la 250 de ani, din 1980 până astăzi au dispărut complet aproximativ 200 de specii la nivel mondial. Factorii care ameninţă amfibienii sunt: poluarea (pesticide, chimicale, toxine), bolile infecţioase, distrugerea şi micşorarea habitatelor, speciile invazive, schimbările climatice dar şi supraexploatarea lor pentru pet shop-uri şi pentru consum în restaurante. Dacă nu acţionăm rapid, speciile de amfibieni vor continua să dispară, rezultând în daune ireversibile cauzate ecosistemelor Terrei şi implicit oamenilor.

Care este situaţia amfibienilor în prezent, la noi în ţară?

În România avem 19 de specii de amfibieni: 6 din ordinul Urodela (o salamandră şi 5 tritoni) şi 13 din ordinul Anura (broaşte, broaşte râioase şi brotăcei). Conform IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii), specia de triton Triturus dobrogicus are statutul NT (Near Threatened), fiind aproape de a intra pe lista speciilor ameninţate cu dispariţia. Din cele 19 specii de amfibieni din România, 8 sunt protejate şi restul de 11 sunt strict protejate (conform Convenţiei privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa- Berna – legea 13/1993). Conform legile româneşti care au transpus Directiva habitatelor (92/43/EEC), 10 specii sunt strict protejate, iar 3 (Rana esculenta, Rana ridibunda şi Rana temporaria) pot fi exploatate economic dar numai pe baza unor studii de impact.

 Spuneţi-ne câte ceva despre mişcarea Save The Frogs la nivel mondial.

Organizaţia SaveTheFrogs este cea mai mare organizaţie de conservare a amfibienilor din lume. Misiunea sa este de a proteja populaţiile de amfibieni şi de a promova o societate care respectă şi apreciază natura şi viaţa salbatică. Sediul se află în California dar activităţile organizaţiei se desfăşoară atât pe teritoriul SUA cât şi în restul lumii (Belize, Columbia, Bangladesh, Ghana, Mexic, Korea de Sud) pentru prevenirea dispariţiei speciilor de amfibieni şi crearea unei planete mai bune pentru oameni şi natură. Dintre acţiunile desfăşurate de SaveTheFrogs menţionăm mai ales prezentările despre amfibieni desfăşurate în şcoli, licee, facultăţi şi centre educaţionale şi organizarea zilei SaveTheFrogs – primul eveniment împlicând 15 ţări (2009), al doilea incluzând 106 evenimente în 21 de ţări (2010), al treilea având 145 de evenimente în 21 de ţări (2011), iar în 2012 au avut loc peste 200 de evenimente în 39 de ţări. Probabil un total mai mare va fi bifat la sfârşitul acestui an.

 Ce activităţi aţi desfăşurat în România până acum şi ce planuri de viitor aveţi?

Pentru că suntem iubitori de natură, am decis să încercăm evenimentul SaveTheFrogs şi în ţara noastră, după ce am descoperit organizaţia „mamă” în 2011 printr-un site de socializare pe teme ecologice (care2.com). Deşi România nu este ţara ideală pentru a strânge donaţii, este totuşi o bună candidată pentru a distribuii informaţie gratis – cu cât ştim mai multe, cu atât putem face mai multe. Astfel, în 2012 am organizat o serie de evenimente dedicate protejării broaştelor: organizarea zilei SaveTheFrogs şi distribuire de materiale informative în Parcul Cişmigiu (mai); materiale informative şi discuţii în timpul tururilor ghidate pentru WWF România cu participanţii la „Şcoala Europeană pentru o Planetă Vie” (ESFALP) din Serbia, Croaţia şi Ungaria (mai şi iunie); distribuire de materiale informative şi discuţii în cadrul convenţiei RAMSAR (Convenţia asupra zonelor umede de importanţă internaţională) de la Bucureşti - unde am intrat în contact cu diferiţi experţi din domenii ecologice - Societatea Ornitologică Română, reprezentanţi WWF din alte ţări, Nature Conservancy etc (în iulie); materiale informative şi discuţii la „Ziua Pasiunii” cu prietenii de la organizaţia „Românii sunt Frumoşi”, în parcul Floreasca (octombrie); am donat 100 dolari din partea României pentru diferite proiecte ale organizaţiei mamă din fonduri proprii (decembrie). În 2013, ziua Save The Frogs! am petrecut-o la unul dintre centrele educaţionale Salvaţi Copiii România, unde cei mici ne-au ajutat să facem broaşte Origami (din hârtie), de diferite culori, pentru a ilustra varietatea speciilor.

În lipsa altor doritori care să ne ajute să continuăm această mişcare în România, ne vom uni forţele cu prietenii din comunităţile SaveTheFrogs din ţinutul Suffolk, UK, unde ne vom muta din această toamnă.

 Citiți în revista Infomediu Europa despre mișcarea Save the Frogs Romania. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Spuneţi-ne, vă rugăm, de ce trebuie protejate broaştele. Care este rolul lor în ecosistem şi cum afectează dispariţia lor viaţa sălbatică şi implicit viaţa omului pe Pământ?

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55