• Ned 2020 Web
Miercuri, 14 August 2013 07:04

Toate problemele lumii se pot rezolva într-o grădină

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ideea a plecat de la conceptul de sustenabilitate, concept de care am fost preocupat cam din primul an de facultate. Este vorba de sustenabilitatea civilizaţiei umane. Ce este aceasta? Păi, e un termen care se plimbă din gură în gură şi pe care mai nimeni nu ştie să-l definească. Eu spun că o activitate poate fi considerată sustenabilă atâta timp cât produce mai multă energie decât e nevoie să fie începută şi menţinută pe durata vieţii ei. Şi din asta rezultă că poate să persiste la infinit. Cât timp agricultura convenţională distruge solurile, apa, aerul şi dezechilibrează balanţa naturală a unui ecosistem, cât timp folosim combustibili fosili şi resurse naturale ca şi cum am avea un „sac fără fund”, şi cât timp „conducerea/puterea” se centralizează şi susţine acţiunile de mai sus, nu putem vorbi de sustenabilitate. Nu putem continua să trăim cum o facem în ziua de azi la infinit, căci lucrurile pe care ne bazăm să ne îndeplinească nevoile de bază or să se termine. Poate nu mâine sau peste 10 ani, dar cu siguranţă o dată şi o dată.

Şi atunci, ce e de făcut? Păi, aş spune eu, permacultură! Ţinând cont că toate problemele lumii se pot rezolva într-o grădină, şi că „dacă ai o grădină şi o bibliotecă, ai toate lucrurile necesare” (Cicero), tot ce trebuie să facem e să ne informăm.

Eu văd diferenţa dintre permacultură şi agricultură ca pe diferenţa dintre o întreagă pizza caldă şi o felie de pizza uitată pe masa 3 zile. Producţia de hrană e doar o parte din permacultură. În afară de mâncare, mai avem nevoie şi de apă, adăpost, încălzire etc. Permacultura este un subiect vast, pe care, sincer să fiu, nici eu nu prea îl cunosc, pentru că este mult prea complex şi se schimbă pe zi ce trece. Inventatorul termenului (Bill Mollison) propune proiectarea de noi aşezări umane, cu sistemele lor administrative proprii, foarte diferite de cele actuale. Eu am ales (deocamdată) să mă concentrez pe studiul acestor nevoi de bază (mâncare, apă, adăpost).

Permacultura se ocupă, deci, cu mai multe subiecte din viaţa umană şi are ca scop permanenţa în cultura umană. „Permaculturiştii” sunt designeri, sau proiectanţi, cum vreţi. La fel cum arhitecţii proiectează o casă, „permaculturiştii” îţi proiectează proprietatea (şi casa, inclusiv).Permacultura este un sistem de design, nimic mai mult sau mai puţin. Iar scopul, este următorul: să creeze cât mai multe mecanisme de stocare a energiei care vine pe proprietate (sub diferite forme - soare, ploaie, vânt, zăpadă, insecte, păsări etc), iar proprietarul să consume cât mai puţină energie ca să-şi atingă scopurile, să-şi ducă viaţa de zi cu zi. Cu alte cuvinte, o să plantez pătrunjel în faţa casei, nu în fundul curţii, că doar în fiecare zi am nevoie să-l pun în mâncare, şi n-am de ce să merg 100m degeaba. Ţelul este de a conserva cât mai multă energie, ceea ce nu se întâmplă în societatea umană de azi aproape deloc. De aici vine şi vorba: „nu-ţi fie frică să proiectezi o proprietate, căci nu are cum să-ţi iasă mai prost decât ceea ce vezi în stânga şi în dreapta ei”.

Cu privire la producţia hranei, e mai complicat. Trebuie luaţi mai mulţi factori în considerare, altfel ceea ce voi spune nu ar avea pic de sens. În primul rând, să ne uităm la clima globală şi la cum este influenţată de câţiva factori, cum ar fi pădurile. Fără a intra în detalii, aş spune doar că un număr mai mare de păduri asigură efecte pozitive. Şi totuşi, agricultura (chiar şi cea organică, vândută ca o „dragoste de pământ” consumatorului dornic de o schimbare), este responsabilă de multe ori de tăierea parcelelor de pădure şi transformarea lor în culturi de plante anuale. Dacă ne întrebăm doar „cum să creştem mâncarea fără chimicale?”, în loc de „cum să creştem mâncarea fără chimicale, să avem grijă de sol şi să nu contribuim la distrugerea planetei?”, atunci am ratat startul pentru o viaţă sustenabilă.

Citiți în revista Infomediu Europa continuarea acestui interviu. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

La 22 de ani te-ai hotărât să te muţi „la ţară”, într-o casă bătrânească şi o grădină liniştită din localitatea Strâmbeni, judeţul Argeş, pentru a trăi o viaţă bazată pe agricultură ecologică şi pe conceptul de permacultură. De unde a plecat această idee şi care este diferenţa dintre permacultură şi agricultură obişnuită?

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: