• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 14 August 2013 06:48

"Fii activ pentru sturioni!"

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de un deceniu, festivităţile organizate cu prilejul „Zilei Dunării” au unit ţările dunărene prin mai multe activităţi locale şi au sărbătorit împreună Dunărea, în cel mai mare festival de fluviu din lume. Pentru a zecea oară, Ziua Dunării a fost sărbătorită pe 29 iunie 2013, cu motto-ul: "Fii activ pentru sturioni!", care a evidenţiat protecţia habitatului, migraţia peştilor şi a braconajului care a condus sturionii  din Dunăre la un pas de dispariţie. Sute de organizaţii din toate cele 14 ţări din bazinul Dunării s-au pregătit pentru eveniment, transformând luna iunie într-o sărbătoare, începând cu locul de unde izvorăşte Dunărea,din Munţii Pădurea Neagră până în Delta Dunării. Fiind o parte importantă a bazinului Dunării, atât din punct de vedere biologic cât şi din punct de vedere economic, evenimentul din acest an a fost dedicat  promovării şi protecţiei sturionilor, din dorinţa de a informa populaţia asupra faptului că, datorită pescuitului ilegal şi excesiv, multe specii de sturioni sunt ameninţate cu dispariţia.

Sturionii din Dunăre joacă un rol important ca indicatori ai stării de sănătate a ecosistemelor. Ei trăiesc în cea mai mare parte a timpului în Marea Neagră, migrând în susul Dunării şi al altor râuri mari pentru reproducere. Sturionii sunt specii longevive – pot trăi chiar şi 100 de ani – şi masive – pot ajunge până la 6 metri lungime, cântărind chiar şi 100 kg. Din cauza ciclului de viaţă lung şi a maturizării târzii, populaţiile au nevoie de mulţi ani pentru a se reface, ceea ce înseamnă că sturionii sunt extrem de vulnerabili la exploatare şi la alte ameninţări, cum ar fi poluarea şi fragmentarea habitatului. Pescuitul ilegal, în special pentru caviar, reprezintă principala ameninţare directă la adresa supravieţuirii sturionilor din Dunăre, însă nu pot fi neglijate nici alte ameninţări, cum ar fi distrugerea habitatului şi întreruperea rutelor de migraţie. În România, prin HG 1191/24.11.2010 a fost stabilit sistemul de înregistrare a loturilor de sturioni din crescătorii şi a caviarului obţinut din activităţi de acvacultură şi de marcare prin etichetare a caviarului. Acest sistem este reprezentat de Registrul CITES al loturilor de sturioni din crescătoriile din România, care constă într-o bază de date online ce poate fi accesată pe pagina de internet: www.ddni.ro/rosturgeons. Orice persoană fizică şi/sau juridică ce desfăşoară operaţiuni de creştere în captivitate a speciilor de sturioni sau care importă ori introduce pe teritoriul României din alt stat membru exemplare de sturioni în stare vie, pentru creştere în captivitate, are obligaţia de a transmite informaţiile necesare pentru a fi incluse în baza de date online.

Citiți în revista Infomediu Europa despre toate speciile de sturioni care se regasesc in cursul Dunării. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

În fiecare an, Ziua Dunării este prilej de sărbătoare pentru cele 83 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul Dunării şi se bucură de resursele naturale oferite de acest fluviu. Dunărea deţine o parte importantă din comorile naturale ale Europei, fiind considerată un adevărat adăpost pentru numeroase ecosisteme valoroase.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: