• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Marți, 13 August 2013 06:56

Tăierile ilegale - fenomen la nivel naţional

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma analizei făcute la nivelul  ministerului, s-a concluzionat că tăierile ilegale de masă lemnoasă au devenit un fenomen la nivel naţional, lucru ce a fost confirmat şi de raportul Curţii de Conturi de la începutul lunii martie. „Majoritatea sesizărilor verificate erau întemeiate şi au arătat practic că în multe zone pădurile au fost lăsate la îndemâna hoţilor. În acest moment există o stare de anormalitate, o situaţie critică care necesită măsuri speciale pentru a salva în ultimul ceas pădurile din România de la acest proces de distrugere. Cauzele principale identificate sunt pe de o parte legislaţia permisivă, ambiguă care a fost chiar modificată de-a lungul timpului, pentru a permite furtul de lemne şi pe de altă parte, instituţiile de control şi administrare ineficiente, care au închis ochii la tăierile ilegale”, a precizat doamna ministru.

După o dezbatere publică în care au existat întâlniri în 20 de judeţe cu toţi actorii vizaţi de problemele pădurilor, au fost elaborate câteva proiecte de modificări legislative. Astfel, Codul Silvic va suferi modificări, alături de alte 6 acte normative.

Hotărârea de Guvern privind provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, a lemnului şi produselor din lemn, va fi modificată, astfel încât avizele de însoţire a lemnului vor fi eliberate de administratorii parcelelor de pădure (de şefii ocoalelor silvice), şi nu de către cei care exploatează propriu-zis masa lemnoasă, aşa cum se întâmpla până acum;

Citiți în revista Infomediu Europa despre tăierile de păduri din România si despre hotărârile de guverm ce vor fi modificate in acest sens. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

 

Ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia-Ana Varga a prezentat într-o conferinţă de presă starea pădurilor din România şi principalele modificări legislative pe care guvernul le propune pentru a reduce furtul de masă lemnoasă şi pentru a gestiona durabil fondul forestier din România.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: