Imprimă această pagină
Joi, 25 Iulie 2013 21:41

Uimitor: Delfinii se cheamă între ei... pe nume

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aceste mamifere "trăiesc într-un mediu în care au nevoie de un sistem foarte eficient de a rămâne în contact", pentru că ele nu au niciun punct de referinţă şi trebuie să stea în grupuri unite, astfel că folosesc un limbaj unic pentru a se identifica între ele şi răspund atunci când aud un anumit sunet, se menţionează în studiu, scrie Agerpres.

Potrivit unor cercetări anterioare, delfinii folosesc sunete concrete şi membrii aceloraşi grupuri sunt capabili să înveţe şi să emită sunete neobişnuite.

În timpul investigaţiei au fost înregistrate sunetele emise de delfinii dintr-un grup, iar ulterior sub apă au fost amplasate difuzoare pentru ca aceştia să le poată asculta, împreună cu sunete emise de alte animale pe care nu le-au auzit niciodată. Astfel s-a descoperit că fiecare dintre delfini răspund în mod repetat numai la un sunet individual, atitudine asemănătoare cu cea a oamenilor, care reacţionează atunci când îşi aud numele.

Cercetătorii cred că delfinii şi-au dezvoltat această abilitate pentru a reuşi să se menţină într-un grup compact în vastul lor habitat marin, pentru că de cele mai multe ori nu se pot vedea între ei şi în apă nu îşi pot folosi simţul olfactiv.

Unele studii anterioare acreditează ideea că şi papagalii folosesc sunete individuale pentru a-şi chema colegii din interiorul aceluiaşi grup.

Delfinii se cheamă între ei cu propriile lor "nume", consideră cercetătorii universităţii scoţiene Saint Andrews într-un studiu publicat de revista National Academy of Sciences (PNAS) şi preluat marţi de BBC.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46