• 1
  • 2
  • 3
Duminică, 21 Iulie 2013 22:26

O cariera-rezervor cu deseuri toxice din vestul Ucrainei s-a fisurat. Risc de catastrofa ecologica, scrie presa ucraineana

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

In cariera a fost descoperit un canal carstic deschis, cu un diametru de jumatate de metru, din care se scurg zilnic intre 860 si 1.300 de metri cubi de ape reziduale.

Potrivit organizatiilor ucrainene de mediu, daca deseurile vor ajunge in Sivka, un rau din apropiere, iar, apoi, in Lemnita, care asigura cu apa potabila orasul Kalus si localitatile din imprejurimi si se varsa in Nistru, poluarea ar putea afecta si localitati din Republica Moldova si Romania. Mai mult, in pericol ar fi intreaga flora si fauna din raul Nistru.

Reprezentanti ai administratiei regiunii Ivano-Frankovsk si oficiali ai Consiliului local din Kalus au declarat joi, 18 iulie, ca situatia de la rezervorul Dombrovski suscita ingrijorare, conform ziarului Segodnia.

Prim-vicepresedintele administratiei regionale Ivano-Frankovsk, Vasili Pavliuk, a declarat - potrivit Birjevoi lider - ca oficialii din regiune intentioneaza sa ceara cabinetului de ministri de la Kiev sa decreteze regiunea drept zona de pericol ecologic major si sa aloce bani din fondul de rezerva al bugetului de stat pentru eliminarea consecintelor scurgerii de ape reziduale.

La randul sau, seful districtului Kalus a estimat ca pentru rezolvarea problemei ar fi nevoie in prezent de trei-patru milioane de grivne (280.000-380.000 de euro), iar pentru securizarea completa a carierei ar fi necesare aproximativ 200 de milioane de grivne (aproape 19 mil. euro).

Dombrovski este singura cariera miniera din lume in care sarea a fost exploatata sub cerul liber. Adancimea gropii este de 140 m, lungimea sa de 900 m, iar latimea de 850 m.

Totusi, ecologistul ucrainean Vladimir Boreiko a cerut mass media din tara sa sa nu inflameze situatia. Efectele scurgerii de ape reziduale trebuie intr-adevar indepartate, dar situatia nu este atat de grava precum o descriu ziarele de la Kiev, a spus el. Incidente de acest fel s-au intamplat de cel putin 30 de ori in ultimii ani in Ucraina, a adaugat Boreiko, citat de Birjevoi lider.

Fosta cariera de sare Dombrovski din Ivano-Frankovsk (vestul Ucrainei, zona de langa Carpati/Precarpatia), unde sunt stocate deseuri toxice rezultate in urma productiei de potasiu si magneziu, s-a fisurat, existand riscul sa provoace o catastrofa ecologica de proportii, care ar putea afecta localitati din Ucraina, Republica Moldova si Romania, a scris recent publicatia ucraineana de limba rusa Segodnia, citata de Agerpres. Ziarul Birjevoi lider informa vineri, pe un ton la fel de alarmist, ca oricand s-ar putea produce un dezastru ecologic.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55