• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Vineri, 12 Iulie 2013 09:19

Vești proaste pentru fumători. Comisia de sănătate a Parlamentului European a votat raportul anti-ţigări. Ce presupune acesta

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toate acestea Guvernul României consideră că nu ar trebui să aplice normele menţionate în Directivă, în condiţiile în care în ţările unele ţări din Uniunea Europeană continuă să producă ţigări slim. Declaraţia îi aparţine şefului Executivului – Victor Ponta. Acesta a dat inclusiv un exemplu: cel al Poloniei.

„Dacă era vorba doar de pierderile unor resurse bugetare eu eram favorabil MS”, a mai spus premierul Victor Ponta.

Directiva urmează să se discute din septembrie în plenul Parlamentului European

Parlamentul European vrea prin măsurile menţionate mai sus să înăsprească accesul la ţigări a tinerilor cu vârste de peste 15 ani din ţările membre.

Toate aceste măsuri se regăsesc inclusiv în directiva Comisiei Europene cu privire la interzicerea ţigărilor lungi, subţiri, a celor mentolate sau cu aromă pe teritoriul ţărilor membre, dar şi interdicţia comercializării produselor din tutun online sau prin distribuitoare automate de ţigări, decizie nesusţinută însă şi de Guvernul României.

Membrii Comisiei ENVI spun că adoptarea normelor mai sus menţionate au ca scop îngreunarea accesului populaţiei tinere din Europa la produsele din tutun.

Propunerea de Directivă a fost aprobată cu 50 de voturi pentru, 13 voturi împotrivă şi 8 abţineri.

„Consider că adoptarea raportul referitor la  Propunerea de Directivă privind producerea, ambalarea şi comercializarea produselor din tutun reprezintă un pas important în direcţia combaterii consumului de produse din tutun, noile standarde având potenţialul de a salva mii de vieţi. Mă bucur că membrii Comisiei au susţinut aceste măsuri şi sper ca votul favorabil de ieri să determine Guvernul României să îşi revizuiască poziţia oficială referitoare la această Directivă, poziţie întemeiată doar pe argumentele furnizate de industria tutunului. Sănătatea cetăţenilor trebuie să fie pusă pe primul loc”, a declarat Oana Antonescu, europarlamentar PDL, membră a Comisiei de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară.

Aceasta mai spune că „măsurile cuprinse în Propunerea de Directivă oferă soluţii adecvate de prevenire a fumatului în rândul tinerilor şi de a-i descuraja pe cei care fumează deja. „Consumul de tutun reprezintă una dintre problemele majore de sănătate publică cu care ţara noastră se confruntă, având un cost social şi economic considerabil care trebuie avut în vedere. Guvernul ignoră cu bună ştiinţă realităţile sistemului de sănătate şi cuantumul costurilor asociate fumatului. Este important să se ia măsuri pentru limitarea acestui fenomen” a declarat europarlamentarul democrat-liberal.

Decizia luată de Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară nu obligă nicio ţară membră să ia vreo măsură din cele menţionate anterior. Directiva urmează să se discute din septembrie în plenul Parlamentului European, iar mai apoi, după o altă serie de dezbateri, se va lua o decizie la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte măsurile pe care vor trebui să le ia ţările membre.

Un nou pas spre înăsprirea legilor împotriva fumatului a fost făcut de Parlamentul European. Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) din cadrul Parlamentului European a adoptat raportul referitor la interzicerea comercializării de produse din tutun ambalate atractiv, extinderea dimensiunii avertismentelor de pe ambalajele produselor de tutun până la 75% din dimensiunea acestora, interzicerea folosirii aditivilor, inclusiv a mentolului, aditivi care fac produsele din tutun mai atractive şi stabilirea unei „liste pozitive” de ingrediente pe care un produs din tutun le poate conţine. Membrii Comisiei ENVI au mai susţinut propunerea de a interzice ţigaretele slim.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: