• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 10 Iulie 2013 16:00

PREMIERĂ MONDIALĂ în Rusia: Centrala nucleară plutitoare, operaţională în 2016. Cum arată nava - FOTO

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Această navă unică va fi operaţională până în 2016, le-a spus Aleksandr Voznesensky, directorul Uzinei Baltice, cel mai mare şantier naval rus, ziariştilor prezenţi la cea de-a VI-a Expoziţie Navală Internaţională de la Sankt Petersburg, informează Russia Today.

Generatoarele plutitoare, destinate alimentării cu energie a marilor întreprinderi industriale, porturilor şi platformelor de extracţie maritime, au fost proiectate după modelul reactoarelor nucleare ce echipează spărgătoarele de gheaţă. Tehnologia şi-a dovedit eficienţa în condiţiile Arctice extreme, pe parcursul ultimilor 50 de ani.

Centrala nucleară plutitoare este o navă cu un deplasament de 21.500 de tone, deservită de 69 de oameni. Neavând propulsie proprie, ea trebuie remorcată până la destinaţie.

Fiecare navă va avea două reactoare de propulsie navală de tip KLT-40, modificate, acestea putând furniza până la 70 de megawaţi de energie electrică, sau 300 de megawaţi de căldură, suficient pentru un oraş cu o populaţie de 200.000 de locuitori.

Centralele nucleare plutitoare urmează să fie folosite în nordul extrem sau în Extremul Orient rus, unde dezvoltarea economică este afectată de lipsa energiei.

Varianta pentru export poate fi modificată şi transformată în staţie de desalinizare, capabilă să producă zilnic 240.000 de metri cubi de apă potabilă.

Până acum 15 state, între care China, Indonezia, Malayesia, Algeria, Namibia, Capul Verde şi Argentina s-au arătat interesate de achiziţia unor astfel de centrale.

Producătorul subliniază că procesul de îmbogăţire ce are loc pe aceste vase este în conformitate cu reglementările privind neproliferarea ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

La fel ca o centrală atomică normală, în proiectarea centralei plutitoare s-au luat măsuri de protecţie în faţa posibilelor ameninţări care fac reactoarele vulnerabile la valurile tsunami sau la coliziunea cu alte vase sau structuri terestre.

Generatoarele pot fi înlocuite cu unele noi după 40 de ani, cele uzate urmând să fie returnate unei unităţi specializate care le poate face reutilizabile.

De asemenea, vasele nu pun probleme de mediu, întrucât operarea lor nu duce la eliberarea de substanţe periculoase.

Construcţia primei centrale nucleare plutitoare, Academia Lomonosov, a început în 2007 la Uzina pentru submarine din Sevmaş, Severodvinsk.

Un an mai târziu a fost transferată la Uzina Baltică, unde lucrările au fost sistate pentru aproape doi ani, din lipsa finanţării.

Noua înţelegere pentru finalizarea construcţiei unităţii energetice destinate centralei nucleare plutitoare a fost semnată în decembrie 2012 între Uzina Baltică şi compania rusă de stat Rosenergoatom.

Rusia va avea, în trei ani, prima centrală nucleară plutitoare din lume, capabilă să furnizeze energie şi căldură în zonele greu accesibile, dar şi apă potabilă în regiunile aride.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: