• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 10 Iulie 2013 11:39

Depozitele de gunoi, “ucigătoarele” păsărilor de pradă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Păsările se aşază în vârful coşurilor de fum pe unde iese gazul metan generat de descompunerea materiei organice din groapa de gunoi. Coşurile de fum pot conţin substanţe inflamabile care, periodic, ard gazul metan. Dacă o pasăre se aşează în vârful unui coş de fum atunci când se produc aceste arderi, poate fi rănită mortal.  Nu există statistici privind numărul de păsări afectate de aceste arzătoare, însă unii cercetători afirmă că, pentru fiecare pasăre rănită sau ucisă pe care o găsesc în jurul acestor coşuri de fum, există alte zece păsări afectate. În California, New York, Michigan, Texas şi alte zece state, incluzând cele două provincii canadiene, au fost găsite mai multe păsări de pradă arse din această cauză, potrivit unui studiu făcut de o companie energetică împreună cu câteva organizaţii pentru protecţia păsărilor, în ianuarie 2013.

Problema există de mai mulţi ani, estimează specialiştii în domeniu, însă organizaţia US Fish and Wildlife Service, care se ocupă cu protejarea păsărilor de pradă, a aflat despre acest lucru abia în 2009. „Situaţie a fost adusă în atenția noastră recent și, în multe cazuri, chiar dacă operatorii depozitelor de deșeuri au fost înştiinţaţi că există păsări rănite din cauza coşurilor de fum, proprietarii acestora nu au fost conştienţi de această problemă", a declarat atunci purtătorul de cuvânt al organizaţiei. Încă de atunci, industria de deșeuri și organizațiile pentru păsări au lucrat împreună pentru a reduce numărul de păsări rănite. Organizaţiile Huntington-Oyster Bay Audubon Society şi Solid Waste Association of North America au dezbătut, în 2010, situația și modul în care aceste activităţi afectează zburătoarele. Păsările afectate de arzătoare au ciocul, ghearele sau penele topite, fapt care duce la o moarte rapidă, sau lentă, cauzată de incapacitatea de a se mai hrăni. Deoarece depozitele de deșeuri se află, de obicei, în zone cu un trafic extrem de redus, sau în zone cu vegetație deasă care sunt adesea îngrădite și inaccesibile, sau chiar închise după decenii de utilizare, multe dintre păsările afectate sau ucise trec neobservate. Organizaţiile care au participat la dezbatere au găsit câteva modalităţi prin care se poate minimaliza riscul de rănire sau ucidere al păsărilor. Se pot folosi anumite dispozitive care ţin păsările departe de coşurile de fum, cum ar fi nişte stâlpi amplasaţi în apropiere, mai înalţi, care le pot oferi acestora o altă opţiune şi o privelişte mai bună atunci când vânează. Totuşi, cea mai bună soluție este recuperarea și reciclarea gazului metan, acesta fiind principala cauză a flăcărilor care ies din coşurile de fum.

Citiți în revista Infomediu Europa despre soluțiile pe care specialiștii în domeniu le-au propus pentru protejarea păsărilor. Infomediu Europa și suplimentul în engleză Ecopedia se pot cumpăra de la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din țară.

Păsările zboară deasupra coșurilor de fum şi riscă arsuri mortale. Pentru o pasăre de pradă, înălțimea constituie un mare avantaj. În căutarea şoarecilor sau a altor vieţuitoare care le asigură un prânz bun, păsările se aşază de obicei într-un copac sau pe acoperişul unei clădiri pentru a scana peisajul rural înconjurător. Această vânătoare reprezintă, de multe ori, un mare risc, în special atunci când ele îşi caută prada în preajma depozitelor de deşeuri.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: