Imprimă această pagină
Vineri, 05 Iulie 2013 15:01

Nu ratați! De astăzi, 8 iulie, noul număr al revistei Infomediu Europa apare în magazine împreună cu suplimentul în engleză Ecopedia. Ce subiecte interesante puteți citi în acest număr

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iată ce subiecte interesante veți putea citi în revista Infomediu Europa:

Deșeuri = ...000 Euro

Cei mai mulți români nu sunt conștienți de valoarea economică a anumitor produse pe care le aruncă la gunoi și nu știu că există posibilitatea de a colecta selectiv cu ajutorul containerelor inteligente care eliberează bonuri valorice. Citiți în noul număr al revistei Infomediu Europa despre cum puteți profita de pe urma deșeurilor.

Se schimbă codul silvic

Modificările la care va fi supus Codul Silvic, la inițiativa Guvernului, stârnesc dezbateri aprinse. Citește în noul număr al revistei Infomediu Europa despre schimbările propuse precum și despre cele respinse de specialiștii în domeniu și de administratorii pădurilor din România.

 

FSC, fără acoperire în România

Doar 14% dintre consumatorii români au văzut simbolul FSC pe ambalajele unor produse şi 24% ştiu ce reprezintă acesta, conform unui studiu realizat în luna mai. Simbolul FSC (Forest Stewardship Council) certifică faptul că materialul folosit pentru ambalajul din carton provine din păduri administrate responsabil şi din surse controlate, care sunt regenerate prin plantări sau în mod natural. Citiți în noul număr al revistei Infomediu Europa despre simbolul FSC și despre  cum puteți identifica produsele care au acest simbol.

„ECObanca − Banca ta de reciclare”

Bucureştenii pot preda deşeurile de echipamente electronice şi de baterii uzate la punctele de colectare mobile Ecobanca. Citiți în noul număr al revistei Infomediu Europa despre locurile unde se află aceste puncte de colectare, despre cum poți solicita prezența lor la domiciliu și mai ales despre cum funcționează acest nou sistem și cum poți câștiga premii dacă te apuci de colectat deșeuri.

Ajutor din ceruri pentru mediu: programul European Copernicus

Reprezentanții Agenției Spațiale Române, Comisiei Europene, Agenției Spațiale Europene și ai organizației non-profit  Eurisy s-au reunit la București pentru a prezenta beneficiile și oportunitățile programului european Copernicus pentru supraveghere satelitară în Europa de Est. Despre cum funcționează acest sistem și despre beneficiile acestei monitorizări, citiți în noul număr al revistei Infomediu Europa.

 

Ariile naturale protejate – un management dezastruos

Principala provocare privind ariile naturale protejate din România o reprezintă gestionarea durabilă a ecosistemelor. O finanţare la nivelul ,,optim” calculat a ariilor naturale protejate din Munţii Carpaţi ar aduce economiei naţionale un profit de 29 de euro pentru fiecare 1 euro investit, conform unui studiu de specialitate.  Citiți în noul număr al revistei Infomediu Europa despre problemele care au fost ridicate în cadrul dezbaterilor care au avut loc în cadrul conferinței organizate în București cu ocazia zilei Europene a parcurilor.

Noaptea Mediului 2013

Cu ocazia Zilei Mediului, Coaliția pentru Mediu (CMR) a atras atenția asupra marilor probleme de mediu din România. Membrii Coaliției pentru Mediu și alte organizații de mediu și cetățeni au comemorat natura moartă printr-un eveniment dublu: expoziție și protest, pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului iresponsabil și dezastruos în care instituțiile care administrează soarta mediului în România acționează. Despre cum a decurs evenimentul, citiți în revista Infomediu Europa.

Rezervaţia naturală Ostrovul Gâsca

Ostrovul Gâsca este o arie naturală protejată de interes naţional ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip floristic şi faunistic), situată în judeţul Teleorman, în mijlocul Dunării, la confluenţa râului Vedea cu Dunărea, pe teritoriul administrativ al comunei Năsturelu. Despre acest minunat colț de rai, citiți în revista Infomediu Europa.

Cel mai mare șarpe din România este pe cale de dispariție

Puțini oameni au auzit de Balaurul Dobrogean (Elaphe Sauromates), iar cei mai mulți dintre aceștia sunt oameni de știință, profesori sau cercetători în domeniul herpetologiei. Balaurul dobrogean a purtat iniţial denumirea de elaphe quatuorlineata sauromates – şarpele cu patru dungi, iar acest taxon din urmă a fost ridicat la rang de specie. Este cel mai mare şarpe din România putând atinge lungimea de 2,6 metri. Despre Balaurul Dobrogean, în noul număr al revistei Infomediu Europa.

Caii de rasă ai României – un patrimoniu genetic aflat în pericol?

La nivel european sunt sub 5000 de exemplare de cai care reprezintă un patrimoniu genetic. În hergheliile naţionale sunt aproximativ 1500 de astfel de exemplare unice, din rasele gidran, huţul, furioso north star, nonius, shagya araber sau lipiţan. România mai are, de asemenea, cai deosebit de importanţi prin performanţele pe care le pot obţine în concursuri, cum ar fi calul de rasă pur sânge englezesc sau calul pur sânge arab. Aceşti cai reprezintă un adevărat potenţial turistic şi economic încă neexploatat. Citiți un material amplu despre acești cai și de ce nu sunt ei valorificați și în România așa cum se întâmplă în alte țări.

Șase grupuri științifice noi în sprijinul Strategiei pentru Regiunea Dunării

Comisia Europeană, împreună cu oameni de știință și factori de decizie politică din cele 14 țări din regiunea Dunării, au lansat șase grupuri științifice menite să sprijine dezvoltarea economică în regiune. Cele șase grupuri se vor axa pe domeniile următoare: apă, terenuri și sol, bioenergie, aer, schimbul de date și armonizarea acestora și specializarea inteligentă.

Depozitele de gunoi, ucigătoarele” păsărilor de pradă

Păsările zboară deasupra coșurilor de fum şi riscă arsuri mortale. Pentru o pasăre de pradă, înălțimea constituie un mare avantaj. În căutarea şoarecilor sau a altor vieţuitoare care le asigură un prânz bun, păsările se aşează de obicei într-un copac sau pe acoperişul unei clădiri pentru a scana peisajul rural înconjurător. Această vânătoare reprezintă, de multe ori, un mare risc, în special atunci când ele îşi caută prada în preajma depozitelor de deşeuri. Citiți în revista Infomediu Europa despre aceste pericole care afectează populația păsărilor precum și despre soluțiile pe care le propun specialiștii.

Adevărul nu tocmai murdar despre noroi

Încă de mici suntem învăţaţi să fim tot timpul curaţi, să îndepărtăm murdăria și microbii folosind diferite săpunuri chimice, şerveţele și geluri antibacteriene. În cultura occidentală, murdăria care se adună sub unghie după ce lucrezi în grădină este deja tabu. Dar lucrurile nu stau întotdeauna așa. Citiți în revista Infomediu Europa despre efectele benefice ale noroiului.

Cum ar fi să-ţi poţi încărca telefonul în mers sau ... cu ajutorul bătăilor inimii?

Un grup de cercetători în nanotehnologie au descoperit o metodă ingenioasă prin care se poate valorifica energia produsă de bătăile inimii, de lumina fluorescentă dintr-o clădire de birouri, sau chiar de fluxul de celule sanguine din organism. Pentru a obţine acest lucru, ei s-au folosit de structuri care au 100 de nanometri sau chiar mai puţin. Energia produsă în acest mod poate alimenta dispozitive de mici dimensiuni. Mai multe despre această inedită invenție, în revista Infomediu Europa.

Plantele mor de la radiaţiile wireless

O cercetare ştiinţifică în cadrul unui proiect şcolar din Danemarca a demonstrat că radiaţiile electromagnetice emise de un router pentru internet wireless (wi-fi) afectează grav viaţa plantelor. Pentru a citi cum a decurs experimentul precum și concluziile la care s-a ajuns, cumpărați revista Infomediu Europa.


Eco-bucătăria viitorului: Roboți experți în nutriție?

Până în 2050, activitățile desfășurate în eco-bucătăriile din toată ar putea fi foarte diferite decât cele cu care suntem acum obișnuiți. Oamenii ar putea începe să cultive hrana pe pereți în timp ce roboții furnizează sfaturi de nutriție. Mai multe despre bucătăria viitorului, în revista Infomediu Europa.

Plantele „vorbesc” între ele

Echilibrul dintre părţile componente ale ecosistemelor şi relaţiile care există între diferite specii, şi chiar în cadrul aceleiaşi specii, sunt subiecte care vor oferi la infinit cercetătorilor momente de uimire. Toate elemntele naturii comunică între ele. Chiar și plantele. Cum este posibil acest lucru, aflați din revista Infomediu Europa.

Bhutan - prima țară ecologică din lume

Bhutan, un mic regat aflat în sudul asiei, la poalele muntilor himalaya, intenționează să devină prima țară 100% organică din lume. Planul vizează exploatarea terenurilor agricole în vederea dezvoltării unei agriculturi bio. Mai multe despre acest subiect puteți citi în revista Infomediu Europa.

Fantasticele case din copac

Casele din copac erau, pe vremuri, o joacă de copii. Ei bine, în ziua de azi, companii serioase şi arhitecţi îndrăzneţi transformă casele în copac în adevărate opere de artă. Faptul că sunt suspendate reduce impactul omului asupra pădurii, iar copacii de care sunt suspendate se pot legăna în voie, în timp ce chiriaşii sferei se odihnesc în comuniune cu natura. Cumpărați revista Infomediu Europa unde puteți vedea o fotogalerie impresionantă cu aceste construcții realizate în copaci.

Zimbri liberi prin pădurile din Vânători Neamţ

Apărut relativ recent în peisajul ariilor protejate, parcul natural vânători neamţ a fost înfiinţat în anul 1998, în special pentru a constitui şi conserva o populaţie de zimbri - o specie de mult dispărută din fauna româniei. Parcul Natural Vânători Neamţ adăposteşte o diversitate de valori naturale, culturale şi istorice. Obiectivele pe care administraţia parcului le urmăreşte sunt legate de specificul local şi de conservarea ariilor naturale de importanţă pentru biodiversitatea zonei.  Citiți articolul întreg din revista Infomediu Europa.

 

 

De luni, toți pasionații de mediu și ecologie, precum și toți curioșii din domeniu vor putea cumpăra revista Infomediu Europa, împreună cu suplimentul în engleză Ecopedia. Cel mai nou număr al revistei se găsește la toate reprezentanțele Inmedio și Relay din toată țara.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46