• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 03 Iulie 2013 12:16

Deputații au votat cultivarea plantelor modificate genetic în ariile protejate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifică și va avea următorul cuprins: „(4) În ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și internațional este interzisă cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Excepție fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, în baza avizului emis de Academia Română”.

Cele mai recente studii științifice arată că organismele modificate genetic (OMG) și pesticidele asociate utilizării acestora în agricultură produc efecte negative neanticipate și nedorite. Toxinele produse de OMG precum și glifosatul, utilizat în asociere cu plantele OMG cu toleranță la ierbicide, afectează flora și fauna sălbatică, solul și apele. Ariile naturale protejate, inclusiv siturile de importanță comunitară Natura 2000 sunt ultimele refugii pentru biodiversitate. OMG sunt specii noi, create de om și nu se cunosc încă suficient de bine efectele acestora asupra omului și a mediului înconjurător. Mai mult, studii recente demonstrează că aceste plante nu au fost îndeajuns testate și că efectul lor asupra sănătății omului și mediului este necunoscut pe termen lung.
Siturile Natura 2000 sunt deja supuse efectelor antropice, iar efectul cumulativ trebuie luat în considerare. Coaliția pentru Mediu susține că forma legii care a fost trimisă spre promulgare conține o eroare uriașă, care va afecta major și definitiv o valoare inestimabilă a României, biodiversitatea. OMG nu ar trebui cultivate în ariile naturale protejate, de interes comunitar, național și internațional, precum și la 5 km de limitele acestora.

OMG reprezintă în sine un subiect care dezbină lumea științifică, iar în momentul de față nu s-a ajuns la nici un consens privind efectele acestora pe termen lung. Uniunea Europeană a ales să acționeze cu precauție în fața acestei provocări și mai multe țări au interzis total cultivarea unor soiuri de plante modificate genetic: Austria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria și Polonia.

Nici în România nu există unanimitate pe acest subiect, astfel că, deși Ministerul Agriculturii a susținut la dezbaterile anterioare din cadrul Comisiilor acest amendament, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice s-a opus. Așadar nu există o unitate de vederi asupra acestei teme în cadrul Executivului.

Astfel, având în vedere faptul că legea nu a fost îndeajuns dezbătută, pentru ca reprezentanții organizațiilor de protecție a mediului și alte părți interesate să-și poată expune punctele de vedere, Coaliația pentru Mediu apelează, în ultima instanță, la instituția Președinției pentru a solicita retrimiterea legii în Parlament.

 

Deputații din Parlamentul României au votat, la sfârșitul lunii iunie, aprobarea cultivării plantelor modificate genetic în ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Amendamentul face parte din Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2005, privind protecția mediului (PL-x 176/2009). Prin urmare, Coaliția pentru Mediu din România cere președintelui Traian Băsescu să trimită înapoi legea.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: