• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Marți, 02 Iulie 2013 13:32

Ministrul Mediului: Lacul Văcăreşti are avizul Academiei pentru a fi arie protejată, rămâne problema proprietăţii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Zona despre care se spune că ar fi Delta Capitalei, cunoscută ca Lacul Văcăreşti, ocupă aproximativ 180 de hectare în sectorul 4 şi găzduieşte un ecosistem de peste 100 de specii de păsări, mamifere şi reptile.

National Geographic România a documentat toate acestea în iunie 2012, lansând iniţiativa ca zona să fie declarată arie naturală protejată, demers preluat şi de ONG-uri şi susţinut de Ministerul Mediului.

Pe de altă parte, foştii proprietari din zonă îşi revendică terenurile de peste 20 de ani la Ministerul Mediului, unde funcţionează o comisie care se ocupă de reglementarea proprietăţilor. Întreaga zonă aparţinând Ministerului Mediului este în prezent dată în concesiune de către Administraţia Naţională "Apele Române" unei firme private cu care ministerul este în litigiu.

În octombrie anul trecut, Ministerul Mediului anunţa că a constituit o comisie ştiinţifică pentru elaborarea studiului de fundamentare pentru declararea zonei arie protejată, ce urma să fie înaintat Comisiei de Monumente a Academiei Române.

Odată finalizat, studiul de fundamentare trebuia să primească avizul Academiei Române, iar apoi să fie depus la Ministerul Mediului, pentru a servi, alături de documentaţia privind situaţia juridică a terenurilor, elaborării unei hotărâri de guvern pentru declararea zonei arie naturală protejată.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, participă, alături de alţi oficiali, reprezentanţi ai companiilor şi ai autorităţilor locale implicaţi în gestionarea problemelor de mediu, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul.

Printre temele dezbătute la conferinţă sunt programele gestionate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, proiectele "Delta Văcăreşti", "Viitorul e Azi", "Mănâncă, Gândeşte, Economiseşte", rolul companilor, municipalităţilor şi al cetăţenilor în colectarea selectivă, precum şi stadiul privind absorbţia fondurilor europene prin POS-Mediu.

 

Puteți cumpăra revista Infomediu Europa din magazinele Inmedio din toată țara, precum și din reprezentanțele Relay. Pentru abonamente, click aici.

Ramai cu Infomediu Europa pe Facebook:

 

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, marţi, la conferinţa "Viitorul Mediului", organizată de Gândul, că ministerul a obţinut avizul Academiei Române pentru desemnarea Lacului Văcăreşti arie naturală protejată, rămânând însă problema proprietăţii în zonă.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: