• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 19 Iunie 2013 12:47

Whisky în pahar pentru unii, combustibil în mașină pentru alții

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Un star-up scoțian și-a propus să demonstreze că băuturile alcoolice pot fi combinate cu mașina atâta vreme cât ele ajung în rezervor și nu în stomacul șoferului.

Din resturile de cereale care rămân în urma distilării băuturii tradiţionale scoţiene se poate extrage printr-o refierbere sub condiţii speciale un nou biocombustibil. Într-o distilerie, doar 10% din tot ceea ce este procesat ajunge whisky. Vestea bună este că nu trebuie modificate sistemele de alimentare şi ardere ale motorului, testele relevând că poate suplini cu succes benzina.

Napier University's Celtic Renewables Ltd din Edinburgh se va concentra, iniţial, pe industria de 4 miliarde de lire sterline a whisky-ului scoţian pentru a dezvolta biobutanol şi alte substanţe chimice.

Compania spune că biobutanolul poate fi folosit în locul combustibilului fosil normal. Se spune că procesul are un "potenţial global enorm" şi poate fi adaptat şi altor produse derivate biologice.

Celtic Renewables lucrează acum cu Scottish Enterprise pentru a produce biocombustibil din resurse sustenabile pe scară industrială.

Cercetările arată că biobutanolul asigură cu 25% mai multă energie decât bioetanolul tradiţional. În contrast cu etanolul, butanolul poate fi folosit în motoarele pe benzină ale maşinilor, nemodificate şi poate fi amestecat cu diesel şi biodiesel.

În Blackford, Scoția, se află distileria Tullibardine. De ce este această distilerie așa de specială? Ei bine, aici se desfășoară un proiect pilot foarte interesant. Ceea ce rămâne după fermentarea cerealelor este transformat în biocombustibil.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: