• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 17 Iunie 2013 10:53

FOTOGALERIE Surpriză pentru cercetători. Trei specii dispărute din țara noastră s-au întors

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vulturul sur

În urmă cu câteva luni, un vultur sur a fost descoperit în apropiere de Târgoviște. Pasărea se afla pe marginea drumului, iar persoana care a găsit-o a confundat-o cu un vultur pleșuv. În final, zburatoarea a ajuns la Gradina Zoologică din Târgoviște unde se află și acum și unde este îngrijită de specialiști. "Vulturul sur era slăbit pentru că nu se hrănise de mult timp. Specie care se hrănește cu cadavre, vulturul provine probabil din Bulgaria, țara in care se desfășoară programe de reintroducere a aceste specii. Populația este estimată la 60 de perechi ", spun reprezentanții SOR.

În luna mai a fost descoperit un vultur sur în apropiere de Cernavodă. "Acest exemplar era marcat și avea un numar de contact al asociației Green Balkans din Bulgaria, ONG care se ocupă, printre altele, și de reintroducerea speciilor de vultur în Bulgaria. Pasarea parea sa se simta bine, dar refuza sa mai zboare. O echipa de ornitologi bulgari a mers la Cernavoda si au preluat zburatoarea. Aceasta a fost transportată de urgență la Centrul de Salvare din Stara Zagora. K4L, așa cum este identificat vulturul, după marcajele puse de ornitologii bulgari, este un mascul tânăr, de doi ani, care a ajuns în Bulgaria din Franța, în 2012, în cadrul programului de repopulare cu vulturi. În luna august, pasarea fusese eliberată din centrul de adaptare aviară din Bulgaria. Apoi a găsit un nou loc de hrănire și a plecat în Parcul Natural Sinite, unde a stat alături de un grup de 20-30 de păsări. Ultima oara a fost vazut pe 20 mai in Bulgaria, ca apoi sa apară în România. La aceasta oră, pasarea stă pe propriile picioare, se hrănește singură, iar primele investigații nu au indicat răni deschise sau fracturi ", spune cu mândrie Ovidiu Bufnila, purtator de cuvant SOR.


Hoitarul

Tot in luna mai, specialistii SOR au descoperit un vultur hoitar in apropiere de localitatea Rahman din judetul Tulcea. Hoitarul a devenit o specie foarte rara pentru fauna tarii noastre, desi in trecut era una dintre cele patru specii de vultur care cuibareau aici. “Ca specie, hoitarul este afectat de mortalitatea crescuta, mai ales in randul pasarilor tinere. Fiind o specie care se hraneste cu hoituri, este frecvent victima actiunilor ilegale de combatere a pradatorilor de catre persoanele care amplaseaza hoituri otravite pe camp. Conform unor studii recente, productivitatea acestei specii este de asemenea afectata de concentratiile crescute de substante toxice din hrana (metale grele, plumb, respectiv antibiotice si alte medicamente cu care sunt tratate animalele domestice care pot ajunge hrana vulturilor etc.). Alte amenintari recente includ coliziunile cu turbinele eoliene (asa cum s-a confirmat in repetate randuri in Spania in zona parcurilor eoliene nou construite), care pot afecta considerabil o populatie si asa foarte redusa numeric”, spune biologul SOR Sebastian Bugariu.

Conform informațiilor SOR, ultima confirmare a cuibaritului acestei specii în România datează de la finele anilor ‘80. Mai mult, în Bulgaria specia cunoaste un nou declin, desi este strict protejata prin lege. La vecinii din sudul Romaniei au ramas mai putin de 20 de perechi cuibaritoare. Din 1980 si pana acum au mai existat observatii ale hoitarului in Romania.Ielcovani

În mai 2012, în cadrul monitorizarilor făcute de SOR pentru proiectul european "Pregătirea inventarului de Arii Marine de Importanță Avifaunistică pe coasta de sud a Marii Negre (Romania, Bulgaria si Turcia)”, ornitologii au observat un stol de circa 7500 de ielcovani, din punctul de observare de pe plaja Vadu din județul Constanța. “Ielcovanii au trecut în două stoluri mari de câteva mii de exemplare și în mai multe grupuri mici. Toți se îndreptau spre nord. Puțin mai târziu, câteva mii de ielcovani au revenit la Vadu și au început să se hrănească alături de pescarusi, chire, pelicani și cormorani. La o jumatate de oră după ce “au cinat”, păsările au plecat din nou spre nord”, povesteste Emil Todorov, project officer la SOR. Potrivit SOR, această observație este una istorică pentru ornitologii din România, respectiv este cea de-a doua observație ca mărime a unui grup de ielcovani. În 1974, pe 27 iulie, la Capul Midia, a fost vazut un grup mai mare, care număra 20.000 de indivizi.

"Aprilie și mai sunt lunile cand specia este prezența în apele teritoriale romane, deoarece urmărește mișcarile mai multor specii de pești, în principal hamsii și sprot, care sunt hrana preferată a ielcovanilor. Populația globală a ielcovanilor este estimată la 75.000 – 92.000 de exemplare", susțin specialiștii de la SOR.

Acvila de camp în Dobrogea

Pe 23 mai 2013, ornitologii de la SOR au avut privilegiul de a observa și de a fotografia una dintre cele mai rare și mai frumoase păsări din aceasta zonă a Europei: acvila de camp – sau cum îi spun englezii – Imperial Eagle. Pasărea a fost observată în apropiere de localitatea Haidar, lângă satul Rahmanu din județul Tulcea. “Vântul bătea foarte puternic în ziua aceea. Asta a fost și norocul nostru, pentru că pasărea încerca să se ridice și rafalele o duceau tot mai aproape de noi. Am reușit să o și fotografiem și să vedem că avea pe spate un emițător, iar pe unul dintre picioare avea un inel color verde cu marcajul K2. Ne-am informat și am aflat că este un marcaj pus de colegii bulgari de la Green Balkans”, spune Sebastian Bugariu, SOR.

Povestea acestei păsări este impresionantă. Potrivit SOR, cand era pui, a fost găsită de padurarii bulgari, căzută din cuib. A fost preluată de biologii de la Green Balkans, reabilitată și apoi pusă într-un alt cuib. Părinții adoptivi au crescut-o până când a reușit să zboare singură. În ianuarie 2012, a fost observată și fotografiată în Turcia, iar acum este în al treilea an de viață și se hrănește în România. “La noi în țară, în prezent, nu se cunosc cuiburi de acvilă de câmp. Sporadic, sunt observate câteva exemplare, în special imaturi, mai ales in zona Dobrogei. Specia are o mortalitate ridicată, una din principalele cauze ale mortalității fiind electrocutarea pe liniile de medie și de înaltă tensiune. De asemenea, la fel ca vulturii, acvilele de camp cad frecvent victime otrăvirii”, sustin specialistii de la SOR.

Puteți cumpăra revista Infomediu Europa din magazinele Inmedio din toată țara, precum și din reprezentanțele Relay. Pentru abonamente, click aici.

Ramai cu Infomediu Europa pe Facebook:

 

Veste bună pentru ornitologi. Trei specii foarte rare de păsări care au dispărut acum mulți ani din țara noastră, s-au întors pe teritoriul României. Zburatoarele au fost descoperite si fotografiate de specialistii de la Societatea Ornitologica Romana SOR.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: