• Ned 2020 Web
Luni, 10 Iunie 2013 10:33

Huffington Post: România, viitor de coșmar, din cauza mineritului

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Termenul este descris de autorul David Mitchell în romanul “Cloud Atlas”, scrie Rupert Wolfe-Murray în ediția britanică a cotidianului Huffington Post.

“Nu este greu de observat cum multinaționalele de astăzi s-ar putea transforma în monopolurile prezentate în carte. Scandalurile recente privind evaziunea fiscală de care sunt suspectati unii giganți precum Starbucks, Google sau Apple sugerează că rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri, iar micii investitori sunt dați la o parte”, se arata în articolul publicat de Huffington Post.

Jurnalistul britanic scrie că acest comportament poate fi observat într-o economie precum cea a  României, unde companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone și South African Breweries (SAB) au îndepărtat producătorii locali.

60% din apa îmbuteliată și băuturile răcoritoare din România sunt vândute de Coca-Cola, piața berii este dominată de SAB și alte multinaționale, iar 80% din produsele alimentare sunt importate, în timp ce Microsoft domină piața de software, scrie sursa citată.

Normele impuse de UE contribuie la sprijinul companiilor mari, iar milioane de țărani români nu mai au voie să vândă laptele produs, chiar daca acesta este superior.

Huffington Post mai scrie că România deține titlul de prima distopie a lumii din cauza proiectului de minerit pe bază de cianuri de la Roșia Montană.

Rosia Montana Gold Corporation, un fond de investiții off-shore, a promis românilor locuri de muncă, miliarde de dolari colectați din impozite și “protecția mediului”.

Wolfe-Murray scrie însă că realitatea este că trei sate vor fi distruse, alături de patru munți. În plus, va fi construit un rezervor masiv de 214 milioane de tone de deșeuri de cianură, în cel mai mare proiect de acest fel care s-a încercat vreodată în Europa.

Râurile și apele subterane din regiune, inclusiv Dunarea, ar putea fi otrăvite și doar aproximativ 200 de locuri de muncă vor fi create, susține autorul.

Impozitul pe venit de la profitul de 20 milioane este necunoscut, deoarece contractul companiei cu guvernul român este secret de stat, iar legile fiscale din România sunt pline de lacune, scrie Wolfe-Murray.

Cel mai interesant aspect al luptei care se dă în jurul proiectului Roșia Montană este că o asociație a localnicilor a reușit să-l blocheze în ultimii cincisprezece ani, potrivit sursei citate.

Folosind avocați voluntari s-a reușit oprirea proiectului în instanțele locale de nenumărate ori, ceea ce ne arata ca ONG-urile și sistemul juridic din România nu sunt la fel de corupte și de slabe așa cum mulți consideră.

Actualul guvern din România încearcă să saboteze scepticii prin rescrierea Legii minelor, permițând astfel companiilor cu licențe de exploatare să confiște orice teren, afirmă autorul.

“Acesta este un test pentru industria minieră internațională: modelul lor de afaceri depinde de țările sărace și slab guvernate, precum România, care se supun voinței lor și le permit accesul liber la resursele lor minerale”, sustine Wolfe-Murray.

 

Puteți cumpăra revista Infomediu Europa din magazinele Inmedio din toată țara, precum și din reprezentanțele Relay. Pentru abonamente, click aici.

Ramai cu Infomediu Europa pe Facebook:

 

România, țara unde investitorii plănuiesc un proiect important de minerit pe bază de cianuri, descrie perfect distopia, un concept care arata o viziune de coșmar asupra viitorului.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: