• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Luni, 03 Iunie 2013 10:37

FOTO Vier Pfoten a salvat ultimii opt urși ținuți în captivitate ilegală de proprietarii unor restaurante din Kosovo

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cursul zilei de vineri, echipa de intervenție de urgență a Vier Pfoten, împreună cu reprezentanți ai ministerului Mediului au preluat doi urși - Arusa și Balusa - care erau ținuți într-o cușcă întunecată lângă un restaurant din valea Rugova, vestul țării. "Ursul mai tânăr, Balusa, se afla intr-o stare extrem de proastă. Și-a pierdut un ochi în lupta cu Arusa, iar cu celalalt nu mai vede aproape deloc", au declarat reprezentanții Vier Pfoten.

Ulterior, echipa a eliberat o ursoaică în vârstă de 15 ani care traia într-o magazie de lângă un restaurant din Peja. Medicii veterinari au trebuit să-i pună perfuzii înainte de a începe călătoria de o oră catre sactuarul urșilor.

Sâmbătă dimineata, Vier Pfoten a eliberat și restul de cinci urși de lângă restaurantul Te Ariu, din Priștina.

"Vier Pfoten a luat decizia de a interveni rapid după tragicul incident petrecut săptămâna trecută, când patronul unui restaurant și-a dat cei doi pui de urs pentru a fi uciși. Rambo și Luta trăiseră o viață mizerabilă într-o cușcă strâmtă de lângă un supermarket din Motrovita. Incidentul a avut loc miercuri, 22 mai 2013, în paralel cu operațiunea Vier Pfoten de transfer a patru urși de restaurant în noul sanctuar de lângă Priștina, unde o ursoaică își găsise deja o nouă casă", se arată într-un comunicat emis de Vier Pfoten.

"Trebuie să ne asumăm faptul că proprietarul și-a ucis urșii pentru că știa că urmează să fie confiscați. Acest gest oribil ne-a determinat să ne mișcăm extrem de repede, pentru ca ne-am temut pentru viata celorlalti opt urși rămași în captivitate ilegală. Deși amenajarea sanctuarului nu este încă finalizată, vom lua de-acum încolo toți urșii în îngrijirea noastră", a declarat Heli Dungler, presedintele și fondatorul Vier Pfoten.

"Suntem foarte ușurați că am reușit să ferim acești opt urși de soarta pe care au avut-o Rambo și Luta. De-acum încolo ei vor avea o viață mult mai bună, cea pe care o merita. A salva opt urși în 24 de ore este o provocare logistică uriașă. Echipa Vier Pfoten a făcut o treabă extraordinară în ultimele câteva zile. Trebuie să mulțumim și autoritătilor din Kosovo pentru ca ne-au oferit maximum de sprijin", a mai spus Heli Dungler.

În present, cei 13 urși de restaurant sunt în stare bună, fiind amplasați temporar în țarcurile de adaptare, care au suprafața de câteva sute de metri pătrați. Potrivit Vier Pfoten, construcția țarcurilor mari va începe în curand, astfel încât urșii să fie mutați în casa lor permanentă în luna octombrie.

O echipă de salvare a fundației Vier Pfoten a reușit să elibereze și ultimii opt urși de restaurant din Kosovo. Animalele au fost transportate în noul sanctuar al urșilor amenajat în apropiere de capitala Priștina. Echipa Vier Pfoten a derulat aceasta operațiune sub protecția poliției, avand sprijinul ministerului kosovar al Mediului si al misiunii NATO de menținere a pacii KFOR.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: