• Brasov Web
  • Webbanner Saci
  • WebbannercubeS2
  • 1
Joi, 30 Mai 2013 10:19

WWF Romania: Construirea autostrăzii Lugoj-Deva poate duce la dispariția populației de urs din Munții Apuseni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

"WWF-România susține dezvoltarea infrastructurii în România, însă numai cu condiția ca studii de mediu temeinice și profesionist realizate să stea la baza lucrărilor. Construirea autostrăzii Lugoj-Deva în lipsa acestui tip de studii poate duce la dispariția lentă a populației de urs și afectarea gravă a populațiilor de căprior, râs sau jder în Munții Apuseni. Vrem ca autoritățile să se arate mai responsabile atunci când planifică autostrăzi și să înțeleagă importanța păstrării coridorului ecologic dintre Apuseni și Carpații Meridionali (...)", se arată într-un comunicat de presă al organizației, citat de către Agerpres.

Comunicatul WWF Romania il puteti citi integral aici.

WWF-România și Asociația Zarand au organizat, recent, la Lugoj o întâlnire de lucru internațională pentru ca toți factorii de decizie implicați în construcția autostrăzii Lugoj-Deva să cunoască în amănunt și pe bază unor studii de caz, amenințările grave la adresa biodiversității în zonă.

Din partea factorilor decidenți au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC), Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), susține sursa citată.

Conform WWF-România, la ora actuală, țara noastră are una dintre cele mai mici densități de drumuri asfaltate din Europa, iar dezvoltarea de noi autostrăzi și șosele e considerată o prioritate, atât de către autorități cât și de publicul larg.

Despre zonele "sensibile" pe care le va intersecta autostrada Lugoj-Deva și despre ce impact negativ asupra faunei susține WWF că ar urma să aibă noul drum puteți citi mai multe în următorul document publicat pe site-ul organizației.
Cu toate acestea, "fragmentarea cauzată de infrastructura de transport este cunoscută ca amenințare majoră pentru biodiversitate și rezolvarea problemei a devenit o preocupare majoră a Uniunii Europene".

"Una dintre cele mai sensibile probleme de fragmentare a Carpaților este izolarea Carpaților Occidentali (Munții Apuseni). Ultimul coridor ecologic, care are aproximativ 10 km lățime, deja fragmentat de dezvoltările din ultima perioadă și de infrastructură, va fi intersectat de autostrada Lujog-Deva, parte a coridorului IV pan european de transport", precizează organizația de mediu.

Organizația World Wide Fund (WWF) România anunță într-un comunicat că susține dezvoltarea infrastructurii rutiere în România, însă numai în cazul realizării unor studii de mediu profesioniste. În acest context construirea autostrăzii Lugoj-Deva fără a avea baza protecției mediului poate duce la dispariția populațiilor de urs, căprior, râs sau jder din zonă. "Vrem ca autoritățile să se arate mai responsabile atunci cand planifică autostrazi și să ințeleagă importanța păstrării coridorului ecologic dintre Apuseni și Carpații Meridionali", susține organizația.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55