• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 29 Mai 2013 13:14

Irlanda: operatorii din agricultura organică își propun un salt de la 2% la 20% cu sprijinul PAC

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanta operatorilor din agricultura ecologică irlandeză este de părere că în noua PAC aceste programe trebuie să se deruleze pe șapte ani, în loc de cinci cum se întâmplă acum. Această schimbare ar oferi o mai mare stabilitate fermierilor care practică agricultura organică. În cadrul conferinței găzduite de IOFGA, s-a discutat pe larg pe tema proiectelor europene privind agricultura ecologică și s-au analizat posibilele beneficii pentru regiunile rurale pe care le poate aduce stadiul curent al negocierilor pe marginea PAC.

Jan Plagge, președinte al IFOAM, a subliniat în cadrul discuțiilor că agricultura ecologică furnizează bunuri și servicii publice pentru Europa. „Vrem ca terenurile agricole certificate pentru agricultura organică să ajungă la 20%. Unele țări se apropie deja de acest prag, dar avem nevoie să ne sprijinim de PAC pentru a dezvolta noi strategii privind inovația și cercetarea în domeniu”, a adăugat Plagge. Există diferențe semnificative între țările europene privind piața de produse organice, iar gradul de conversie spre agricultura organică s-a desfășurat în ritmuri diferite.

În Austria, Spania, Republica Cehă, Estonia și Suedia, agricultura organică este practicată pe mai mult de 10% din suprafețele agricole. Pe de altă parte, în state ca Irlanda, Malta sau Bulgaria, terenurile agricole din acest sector reprezintă mai puțin de 2% din suprafața agricolă totală. Media europeană a terenurilor certificate pentru agricultura organică este de 5%, iar fermierii irlandezi sunt îngrijorați să constate că se situează mult sub această medie. Devine evident, au subliniat reprezentanții fermierilor din această țară, că este nevoie de un sprijin suplimentar din partea autorităților naționale și europene, astfel încât să crească producția agriculturii organice.

Reprezentanții Federației Internaționale pentru Agricultură Organică (IFOAM) i-au sfătuit pe fermierii irlandezi din acest sector să participe activ la dezbaterile privind Politica Agricolă Comună (PAC).

Doar în felul acesta se poate obține un sprijin financiar cât mai mare în urma programelor de dezvoltare rurală, susțin liderii fermierilor. Gillian Westbrook, președinte al Asociației Irlandeze a Fermierilor și Cultivatorilor din Agricultura Organică (IOFGA), a solicitat ca schemele de sprijin pentru agricultura verde și cea organică să se deruleze pe un termen mai îndelungat.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: