• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Vineri, 24 Mai 2013 10:31

Asociațiile pentru protecția mediului avertizează: fauna și flora munților Carpați, în pericol din cauza construcțiilor de centrale hidroelectrice

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Riscul este deosebit de ridicat în Ucraina și România", a afirmat directorul de comunicare al WWF pentru programul Dunare-Carpați, Konstantin Ivanov.

În România, peste 430 de microcentrale hidro sunt în curs de proiectare sau de construcție, dintre care peste un sfert în sau în apropierea zonelor protejate, denunță WWF.

Aceasta frenezie, încurajată de abundența de certificate verzi, a suscitat numeroase polemici. La finele lui 2011, imaginile escavatoarelor care săpau în paturile torentelor într-o zona protejată Natura 2000 din munții Fagaras au stârnit scandal. De atunci, aproximativ 50 de microcentrale au "invadat" acest loc "determinand distrugerea torentelor și a speciilor", spune Ivanov.

Proiectele de infrastructură de transport constituie de asemenea o amenințare importantă pentru Carpați, adaugă WWF.

"Această fragmentare a habitatului este îngrijorătoare pentru viitorul urșilor si al marilor carnivori", argumentează ONG-ul.

În România, un proiect de autostradă între Deva și Lugoj (nord-vest) riscă să "taie coridoare cruciale pentru deplasarea urșilor", potrivit WWF.

Citiți și:
Pădurea - plămânul verde al Pământului

Șapte țări - Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, România, Serbia si Slovacia - au semnat în urmă cu zece ani o convenție pentru protejarea Carpaților, un masiv montan care adăpostește printre cele mai importante populații de urși, lupi și râși din Europa.

Aceasta convenție a permis totuși să dinamizeze cooperarea, înregistrându-se câteva progrese în gestiunea durabila a pădurilor, notează WWF.

Fauna și flora munților Carpați sunt în pericol din cauza numeroaselor construcții de centrale hidroelectrice, avertizeaza Fondul Mondial pentru Natura (WWF), citat de AFP. Mii de astfel de proiecte, de-a lungul munților Carpați, sunt în lucru, dintre care, 430 se află pe teritoriul României.

"Construcția planificată a mii de hidrocentrale de-a lungul munților Carpați constituie o amenințare imediată pentru sute de torente și râuri", precum și pentru faună și floră, susține ONG-ul specializat în apărarea mediului, într-un comunicat.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: