• Ned 2020 Web
Duminică, 10 Martie 2013 14:50

Problemele agriculturii româneşti, dezbătute în Bucureşti

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legat de problema organismelor modificate genetic, care se află într-o amplă dezbatere la nivel european privind gradul de periculozitate al folosirii lor pentru sănătatea omului şi a mediului, Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a spus că: „Au fost dezbateri multe la Bruxelles pe această temă. Vestea bună este că la soia modificată genetic, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a dat aviz pozitiv la soia Monsanto din SUA. Va intra dosarul pe circuit şi este posibil ca în acest an, sperăm noi, dosarul să ajungă la Consiliu şi mai mult ca sigur, din experienţa trecută, Consiliul nu este în măsură să dea nici aviz pentru, nici împotrivă. Apoi dosarul se va întoarce la Comisie unde, de obicei, s-a luat decizia punerii pe piaţă. Nu am putea să spunem în acest moment când se va adopta decizia, însă noi sperăm că sunt şanse să ajungă la dumneavoastră soia modificată genetic. Înţeleg că este foarte benefică şi sper ca în acest an să avem o decizie favorabilă în acest sens. Noi nu putem cultiva până nu se aprobă la nivel european introducerea în cultură a organismelor modificate genetic. Soia modificată genetic se importă. Ea este în prezent acceptată la comercializare, dar nu la cultură". Şi ceilalţi invitaţi au prezentat o poziţie favorabilă pentru folosirea OMG în agricultură.

BIROUL DE INFORMARE AL PARLAMENTULUI EUROPEAN A ORGANIZAT ÎN PARTENERIAT CU UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRONOMICE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ DIN BUCUREŞTI, O DEZBATERE PE TEMA „POLITICA AGRICOLĂ COMUNĂ ŞI CONTRIBUŢIA SA LA REALIZAREA OBIECTIVELOR STRATEGIEI 2020 DIN PERSPECTIVA ROMÂNIEI”.

La dezbatere au participat studenţi şi profesori ai Facultăţii de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, decanul facultăţii, fermieri veniţi din toată ţara, reprezentanţi ai agricultorilor, ai oamenilor de afaceri din agricultură şi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În cadrul evenimentului au fost ridicate diverse probleme, de la strategiile şi politicile pentru agricultura românească pentru perioada 2014-2020 până la armonizarea legislaţiei româneşti cu legislaţia europeană, accesarea fondurilor europene în domeniul agricol, poziţia fermierilor români faţă de viitoarea Politică Agricolă Comună (subvenţii, fonduri europene şi strategii 2014-2020), situaţia organismelor modificate genetic în agricultura românească, lipsa irigaţiilor, problema înstrăinării terenurilor agricole odată cu liberalizarea pieţei din 2014 etc.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: