• Ned 2020 Web
Duminică, 10 Martie 2013 11:42

PARCUL NAŢIONAL BUILA-VÂNTURARIŢA

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

AŞEZARE GEOGRAFICĂ ŞI MIJLOACE DE TRANSPORT

Parcul este situat în partea central-nordică a Judeţului Vâlcea, pe teritoriul localităţilor Costeşti, Bărbăteşti şi Băile Olăneşti, în sudul Munţilor Căpăţânii. Masivul iese în evidenţă faţă de lanţul principal al acestora, atât prin dispunere, cât şi prin constituţie şi relief.

Cum ajungi?

Maşină personală - Parcul Naţional Buila-Vânturariţa are 6 puncte de intrare: 3 în Comuna Costeşti (unul pe Valea Bistriţa şi două pe Valea Costeşti: Bistriţa, Pietreni-Prislop şi Pietreni-Valea Morii); 1 în Comuna Bărbăteşti pe Valea Otăsăului; 1 în Satul Cheia pe Valea Cheia; 1 în Oraşul Băile Olăneşti pe Valea Olăneşti.

SCURTĂ DESCRIERE A PARCULUI

PARCUL NAŢIONAL BUILA-VÂNTURARIŢA A FOST ÎNFIINŢAT CA ARIE PROTEJATĂ ÎN 2004 ŞI ESTE ADMINISTRAT DE CĂTRE RNP ROMSILVA ÎN PARTENERIAT CU ASOCIAŢIA KOGAYON. A FOST DECLARAT PARC NAŢIONAL PENTRU VALOAREA PEISAGISTICĂ NATURALĂ DEOSEBITĂ ŞI PENTRU ECOSISTEMELE MONTANE APROAPE NEATINSE DE INTERVENŢIA UMANĂ. ESTE CEL MAI MIC PARC NAŢIONAL DIN ROMÂNIA, AVÂND O SUPRAFAŢĂ DE 4186 HA. PARCUL CUPRINDE CREASTA CALCAROASĂ LINIARĂ A MASIVULUI BUILA-VÂNTURARIŢA, CU O LUNGIME DE CCA 14 KM, DE LA VEST DE CHEILE BISTRIŢEI VÂLCENE PÂNĂ LA EST DE CHEILE OLĂNEŞTI (FOLEA), CREASTĂ DOMINATĂ DE CELE DOUĂ VÂRFURI CARE DAU NUMELE MASIVULUI: VÂRFUL BUILA (1849 M) ŞI VÂRFUL VÂNTURARIŢA MARE (1885 M – ALTITUDINEA MAXIMĂ A PARCULUI). LĂŢIMEA CRESTEI ESTE CUPRINSĂ ÎNTRE 0.5 ŞI 2.5 KM, IAR ALTITUDINEA MINIMĂ ESTE DE 550M LA IEŞIREA BISTRIŢEI DIN CHEI.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: