• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Vineri, 11 Ianuarie 2013 10:11

Gardurile de zăpadă salvează vieţi şi sunt de 100 de ori mai ieftine

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Iată în continuare câteva sfaturi rezultate în urma cercetării făcute în America:

1. Utilizaţi garduri de zăpadă în loc de eliberarea drumurilor cu plugul. Este de 100 de ori mai ieftin!

2. Cea mai eficientă „porozitate” a gardului este de 40% - 50%. Porozitatea se referă la spaţiile libere - gardul nu trebuie construit ca un zid solid, ci cu spaţii libere. De exemplu la construirea unui gard din lemn, trebuie mers pe principiul „o scândură da, una nu” (puse de preferat pe orizontală), iar gardul trebuie să fie cât mai perpendicular pe sol (nu înclinat). Dacă este din plastic, gardul va fi sub formă de plasă (va avea găuri) şi poate fi cumpărat din comerţ (se foloseşte şi pe pârtiile de ski). Se consideră că 50% din suprafaţa gardului trebuie să fie spaţiu liber, pentru ca vântul să aibă pe unde să treacă. Această porozitate va face ca o cantitate mai mare de zăpadă să fie reţinută/depusă de gard până la marginea drumului / autostrăzii.

Un program de cercetare desfăşurat în Statele Unite şi finalizat în 1991 (Strategic Highway Research Program) a descoperit că eliberarea zăpezii de pe drumuri cu plugul este de 100 de ori mai costisitoare decât utilizarea gardurilor de zăpadă care împiedică viscolul să acopere şoselele cu nămeţi.

Prin amplasarea unui gard de zăpadă, vântul este forţat să treacă prin acesta şi pe deasupra lui, pierzând din viteză şi energie, apoi zăpada, care nu mai este viscolită cu putere aşa mare, începe şi se depune în faţa şi în spatele gardului. Foarte puţină zăpadă ajunge pe şosea, drumul fiind astfel protejat. Gardurile pot fi folosite pentru protecţia drumurilor, a autostrăzilor sau căilor ferate şi pot fi construite din lemn sau pot fi din plastic (diferiţi polimeri). De asemenea, pot fi amplasate garduri vii, din copaci, arbuşti, rânduri de porumb sau alte plante.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: