Imprimă această pagină
Vineri, 11 Ianuarie 2013 09:57

„Evenimentele meteorologice cu risc crescut în ţara noastră sunt inundaţiile şi viscolul”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe plan internaţional este recunoscut faptul că gradul de reuşită al acestui gen de estimări se situează în jurul a 60 de procente. Ţinând cont de toate aceste considerente, semnalul dat de produsele ECMWF cu privire la iarna care începe este acela că vom avea evoluţii ale temperaturii şi precipitaţiilor în limite apropiate de normele climatologice. Adică, nu se anticipează perioade lungi de temperaturi mult mai scăzute sau mult mai ridicate sau precipitaţii mult excedentare faţă de valorile măsurate ale acestor parametri în perioada 1961-1990, recunoscută de către Organizaţia Mondială de Meteorologie ca fiind de referinţă. Acest rezultat nu trebuie în nici un fel interpretat ca fiind semnalul unei ierni „blânde”.

 

Cum s-au reflectat schimbările climatice la nivel global asupra climei României?

Într-un recent raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite (WorldRiskReport 2012) se arată că, în contextul modificărilor climatice, din ce în ce mai mulţi locuitori ai planetei sunt expuşi fenomenelor meteorologice periculoase, cauzatoare de dezastre naturale. Luând în considerare această expunere, dar şi capacitatea de răspuns a unei ţări în situaţii de dezastru, a fost realizat un clasament al vulnerabilităţii, în care ţara noastră se situează pe poziţia 82 din 173 de ţări.  Evenimentele meteorologice având cel mai ridicat potenţial de risc în ţara noastră sunt inundaţiile, ploile puternice însoţite de manifestări electrice şi grindină, căderile masive de zăpadă, viscolul, valurile de căldură şi de ger, seceta. Există deja, în mod clar, o tendinţă de creştere a numărului şi intensităţii acestui gen de fenomene, încadrabile în categoria fenomenelor extreme.

- declară Dr. Florinela Georgescu, Director Executiv ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie) -

La ce să ne aşteptăm în iarna 2012-2013? Avem de ce să ne îngrijorăm din punct de vedere al condiţiilor meteo?

Administraţia Naţională de Meteorologie realizează prognoze meteorologice detaliate cu o anticipaţie maximă de o săptămână, iar pentru anticipaţii mai mari se fac estimări ale regimului mediu al valorilor de temperatură şi cu privire  la cantităţile de precipitaţii totale care s-ar putea acumula în intervalul de prognoză. Estimările sezoniere se bazează pe produsele Centrului European de Prognoză pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, ţara noastră fiind membru cooperant al acestei prestigioase instituţii de cercetare din domeniul meteorologiei.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46