• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Vineri, 11 Ianuarie 2013 09:23

Organizaţiile de mediu critică modificarea Codului Silvic

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

WWF-România şi Coaliţia pentru Mediu atrag atenţia asupra anumitor propuneri de modificare şi completare care vor avea un impact negativ asupra gestionării pădurilor din România.

1. Noul Cod Silvic încalcă principiile unei gospodăriri durabile a pădurilor pe care ţara noastră şi le-a însuşit până acum. Se va permite, astfel, posibilitatea exploatării de produse lemnoase aferentă celor 10 ani de aplicare a prevederilor amenajamentului în 8, 4 sau chiar într-un singur an (singurul factor limitativ fiind practic posibilitatea absorbţiei pe piaţă a masei lemnoase). Prin aceasta se va da undă verde pentru epuizarea pădurilor României pentru a răspunde cererii tot mai mari de masă lemnoasă; vom asista, astfel, la abdicarea de la „principiul solidarităţii între generaţii”.

2. Cu toate că fondul forestier din România ocupă o suprafaţă mai mică de 1/3 din teritoriul ţării (27,3%), sub nivelul mediu al Uniunii Europene (aproximativ 36%) şi mai mult decât atât, repartizarea fondului forestier naţional pe regiuni de dezvoltare şi judeţe este neuniformă, se creează posibilitatea scoaterii de suprafeţe din fondul forestier într-un cadru necontrolat.

Organizaţiile care fac parte din Coaliţia de Mediu critică amendamentele aduse Codului Silvic, afirmând că unele dintre ele vor crea cadrul legal pentru degradarea pădurilor României prin exploatarea lor. WWF-România şi Coaliţia pentru Mediu din România susţin într-o scrisoare deschisă că  şi-au oferit de mai multe ori disponibilitatea şi expertiza pentru a sprijini Comisia de specialitate în modificarea Codului Silvic.

Deşi în mai, premierul Ponta cerea sprijinul ONG-urilor pentru modificarea Codului Silvic, reprezentanţii Coaliţiei de Mediu susţin că Parlamentul a acţionat în mod netransparent, îngreunând sau chiar blocând accesul la anumite informaţii.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: