Imprimă această pagină
Joi, 15 Noiembrie 2012 08:53

Eolienele - de la rogojini la supermagneţi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mori de vânt persane

Primele mori de vânt despre care ne vorbesc documentele istorice au fost construite în secolul al Vll- lea d.C. în Persia (Iranul de astăzi). Erau dotate cu palete de rogojină încrucişate care, împinse de vânt, învârteau roata la care erau fixate. O jumătate de roată trebuia acoperită cu un zid pentru a evita ca o parte din palete, în timpul rotaţiei, să se afle împotriva vântului, oprind mişcarea roţii. Aceste mori erau folosite pentru măcinarea cerealelor şi pentru activarea pompelor care ridicau din puţuri apa necesară pentru irigarea câmpurilor. Aveau totuşi inconvenienţa de a funcţiona numai când vântul sufla exact din direcţia cuvenită.

Morile de vânt medievale europene

Primele mori de vânt din Europa au fost construite în sec al 12-lea în nordul Franţei şi în sudul Angliei, apoi ele s-au răspândit în Belgia, Germania şi Danemarca. În Olanda ele au fost folosite pentru a drena (asana) zonele mlăştinoase pentru a le face locuibile de către Jan Leegwater şi inginerii danezi care i-au urmat. Morile de vânt europene erau folosite atât la măcinarea grăunţelor cât şi la tăierea buştenilor, mărunţirea tutunului, confecţionarea hârtiei, presarea seminţelor de in pentru ulei şi măcinarea de piatră pentru  vopselele de pictat. La început, morile de vânt europene erau capabile de a produce 25-30 KW de putere mecanică, dar la momentul de vârf al evoluţiei lor, sfârşitul secolului al 19-lea, au ajuns să producă aproximativ 1500 MW. Acest nivel nu a fost depăşit până în 1998.

La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanităţii ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcaţiuni, iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt.

Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m) şi 2-3MW putere (diametre de 60-100 m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. La sfârşitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194.400MW. Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawaţi oră/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vântului implică o circulaţie a mărfurilor de 40 miliarde euro şi peste 670.000 de persoane sunt angajate în acest domeniu. Ţările cu cea mai mare capacitate instalată în ferme eoliene sunt  Statele Unite, Germania şi Spania. La începutul anului 2011, ponderea energiei eoliene, în totalul consumului intern, era de 24% în Danemarca,14% în Spania şi Portugalia, circa 10% în Irlanda şi Germania, 5,3% la nivelul UE; procentul este de 3% în România la începutul anului 2012. La aceeaşi dată, în România existau peste o mie de turbine eoliene, jumătate dintre ele fiind amplasate în Dobrogea.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46