• 1
  • 2
  • 3
Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 08:10

„Accesarea fondurilor pentru agricultură este mai chinuitoare decât suferinţa lui Hristos pe Golgota”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În prezent, vânătoarea şi pescuitul din România respectă principiile dezvoltării sustenabile? Cum ar trebui să se des-făşoare aceste activităţi pentru ca mediul şi vieţuitoarele pe care acesta le susţine să nu aibă de suferit?

Teoretic, vânătoarea şi pescuitul cu undiţa respectă întru totul principiul exploatării durabile în România. Şi nu de acum, ci de peste 50 de ani, în condiţiile în care administratorii statului au stabilit şi stabilesc, realist şi cu pretenţii ştiinţifice, nivelul intervenţiilor (prelevărilor) anuale, denumite cote de recolte, pe specii şi locaţii. Dar subiectele se impun a fi dezvoltate separat pentru vânat şi peşte. În activitatea cinegetică au fost stabilite, de peste 50 de ani, efective şi structuri populaţionale normale (optime) pentru speciile sedentare de interes vânătoresc, sporuri naturale ale acestora şi, în funcţie de evoluţia constatată în urma recenzărilor anuale a populaţiilor locale de vânat, cote raţionale de recoltă (extras), pentru fiecare specie sedentară în parte, iar în cazul unora dintre ele, şi pe sexe şi clase de vârstă. La speciile migratoare, nivelul extracţiilor se bazează pe principiul precauţiei, prin limitarea prelevărilor şi a perioadei în care se poate exercita vânătoarea. În concluzie, vânătoarea s-a practicat şi se practică sustenabil în România, fiind pe deplin controlabilă sub aspectul exploatării durabile a resursei naturale denumite generic „vânat”. Dar va rămâne sustenabilă doar în condiţiile stopării intervenţiilor şi presiunii politice şi economice oculte în acest domeniu sensibil de activitate.

- susţine Ing. Laurenţiu Baciu, Preşedinte Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR -

 

Poate fi susţinută biodiversitatea din România cu ajutorul vânătorilor şi pescarilor sportivi? În ce mod concret contribuie aceştia (sau pot contribui) la protecţia mediului?

Într-un mediu natural bulversat vizibil de om, prin diverse activităţi legate direct sau indirect de exploatarea resurselor naturale regenerabile şi de alte trebuinţe ale societăţii, vânătorii şi pescarii undiţari sunt singurii care pot interveni practic pentru restabilirea şi menţinerea unui echilibru sănătos între speciile de faună sălbatică de interes vânătoresc şi halieutic şi între acestea şi mediul lor sălbatic de viaţă. O fac, în mod efectiv şi eficient, prin extragerea surplusului de vânat şi peşte, stabilit cantitativ, şi în unele cazuri calitativ, de administratorii statului în domeniu. Ei pot contribui însă, şi fac de ani de zile acest lucru, şi la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale acestei faune sălbatice, prin paza, ocrotirea şi îngrijirea ei.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55