• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 19 Septembrie 2012 19:23

„Pentru România, dezvoltarea durabilă nu este una dintre opţiunile posibile, ci singura perspectivă”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dezvoltarea durabilă este, după cum declara în anul 2010 Ban Ki-moon, Secretarul General ONU, singura soluţie pentru ieşirea din criza economică globală: "Luând în calcul experienţa colectivă, cea mai bună metodă de a îmbunătăţi cadrul pentru o creştere economică echilibrată şi puternică este de a pune în prim-plan dezvoltarea şi de a investi într-o redresare economică verde", economia verde fiind principalul subiect al Conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20) ce a avut loc în luna iunie 2012 la Rio de Janeiro şi care a adunat întreaga comunitate internaţională în domeniul mediului şi dezvoltării durabile pentru a stabili priorităţile de acţiune în viitor pentru ca omenirea să aibă asigurată dezvoltarea durabilă.

 

 

În România dezvoltarea durabilă în cadrul companiilor este analizată de Green Business Index (GBI), proiect realizat de Asociaţia Green Revolution şi Ministerul Mediului şi Pădurilor. Care este situaţia prezentă în ceea ce priveşte implementarea strategiei de dezvoltare durabilă în cadrul companiilor?

Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă (SNDD), adoptată prin Hotărârea Guvernului 1460, în noiembrie 2008, nu a beneficiat de un proces de implementare coordonat. Anumite obiective au fost incluse în politicile naţionale sectoriale, ca urmare a conformării la legislaţia comunitară, o evaluare a implementării SNDD pentru primul orizont de timp 2013, fiind necesară, dacă se doreşte o monitorizare coordonată şi adaptarea la situaţia economică actuală. Elementul definitoriu al SNDD este racordarea deplină a României la o nouă filozofie a dezvoltării, proprie Uniunii Europene, şi larg împărtăşită pe plan mondial – cea a dezvoltării durabile. România, în acest sens, şi-a stabilit obiective concrete, care   să îi permită, într-un orizont de timp realist, trecerea spre modele de dezvoltare generatoare de valoare adăugată mărită bazate pe cunoaştere şi inovare, având ca finalitate îmbunătăţirea continuă a calităţii vieţii oamenilor şi armonizării relaţiilor acestora cu natura, însă în  prezent implementarea strategiei necesită elaborarea unei versiuni revizuite fiind necesară adaptarea legislativă şi insituţională care să asigure impelementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă la nivel naţional.

- susţine Luminiţa Ghiţă, Coordonator naţional Rio+20, Director Direcţia Relaţii Externe, Acorduri şi
Tratate Internaţionale, Ministerul Mediului şi Pădurilor -

 

O întrebare care priveşte situaţia României. Este compatibilă dezvoltarea durabilă cu problemele pe care le are de rezolvat în prezent România: (restructurare, integrare în UE etc)?

Dezvoltarea durabilă este un obiectiv central al Uniunii Europene, toată legislaţia comunitară conţine principiile dezvoltării durabile. Utilizarea durabilă a resurselor naturale, eficienţa resurselor sunt principii conţinute în documentele comunitare, obiectivele Strategiei UE2020 fiind dezvoltate în linia dezvoltării durabile.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: