• Ned 2020 Web
Joi, 19 Iulie 2012 18:24

România, un paradis al biodiversităţii

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Conservarea biodiversităţii reprezintă în perioada actuală una dintre problemele importante la nivel internaţional. Mediul natural al Europei este deosebit de bogat, deţinând printre altele un mare număr de ecosisteme şi habitate. În România, conservarea şi protecţia naturii se realizează, în special, prin declararea şi constituirea la nivel naţional a unei reţele de arii protejate de diferite categorii. Până la 47% din suprafaţa ţării este acoperită  de ecosisteme naturale sau semi-naturale, în ţara noastră păstrându-se în continuare una dintre cele mai întinse suprafeţe de păduri virgine din Europa. Integritatea ecosistemelor naturale din pădurile României este dovedită de prezenţa unei game foarte largi din fauna Europei, incluzând 60% din populaţiile de urs  brun şi respectiv 40% din populaţiile de lup. Din cele 105 specii de mamifere identificate în România, 26 specii sunt periclitate, 7 specii sunt critic periclitate, 35 specii sunt vulnerabile, 25 specii sunt în declin. Cea mai întinsă deltă din Europa, Delta Dunării, se află în cea mai mare parte pe teritoriul României (82%). Zone întinse de păşuni alpine, peşteri, precum şi o reţea extinsă de râuri se adaugă la marea biodiversitate a ţării.

O chestiune de importanţă europeană este faptul că România reprezintă zona de confluenţă pentru 5 dintre regiunile biogeografice europene, care asigură o biodiversitate bogată: alpină, conti-nentală, panonică, stepică şi pontică. Relieful deosebit de variat, precum şi faptul că România a beneficiat de nenumărate influenţe dintre cele mai diverse au avut ca rezultat o floră deosebit de vastă, cuprinzând peste 3700 de specii de plante, precum şi o faună estimată la 33.802 specii. Aceste cifre includ un mare număr de specii endemice şi sub-endemice (228), precum şi aproximativ 1000 de specii de animale care pot fi întâlnite doar în România. Specii care puteau fi întâlnite odinioară în multe părţi ale Europei, mai pot fi găsite în prezent fie numai în România, fie în populaţii vaste de pe teritoriul României.

„Nu cred că există ceva mai important decât conservarea naturii, cu excepţia supravieţuirii omului, şi aceste două noţiuni sunt atât de strâns legate încât este greu să le desparţi”

Charles Linderberg (aviator, scriitor, inventator, explorator)

Datorită aşezării sale geografice şi a evoluţiei societăţii umane în zonă de-a lungul timpului, România beneficiază de o mare biodiversitate şi de un sistem ecologic intact. Vastele albii ale Deltei Dunării acoperite de trestie, numărul mare de animale carnivore, precum şi întinsele păduri care acoperă Munţii Carpaţi sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute aspecte care atestă marea varietate biologică a României.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: