• 1
  • 2
  • 3
Miercuri, 16 Mai 2012 22:00

Irigare inteligentă pentru creşterea producţiei agricole

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O fermă îşi poate creşte eficienţa irigaţiei prin îmbunătăţirea sau înlocuirea sistemului de irigaţii propriu-zis şi îmbunătăţirea managementului şi utilizării acelui sistem. Printre principalele metode folosite la nivel mondial sunt irigarea prin aspersie, microaspersie şi picurare la suprafaţă. Unul dintre cele mai apreciate sisteme de irigaţii la nivel mondial este cel de tip pivot (pulverizează apă de deasupra culturii). În România, cea mai utilizată metodă este în prezent picurarea.

Irigarea poate fi îmbunătăţită prin:

- folosirea unor stropitori automate,  prin sistem cu picătura (picurarea la suprafaţă duce apa exact unde este nevoie de ea, cu un consum mic de energie electrică pentru pompare) sau utilizarea sistemului pivot cu multiple avantaje;

- folosirea metodei “minim tillage” pentru a conserva solul în condiţii optime pentru o irigare corectă şi o dezvoltare eficientă a culturii;

Irigarea este poate unul dintre cele mai importante aspecte în cazul unei culturi agricole. Dimensiunea suprafaţei terenului cultivat, considerată a fi printre cele mai importante elemente  în producţia la hectar, poate fi de fapt mai puţin relevantă dacă aportul de apă este asigurat doar din precipitaţii şi nu se foloseşte un sistem de irigaţii.

În funcţie de cultură şi performanţa sistemului de irigare, producţia poate creşte de la 30% până la 100%. Un procent de 70% din consumul total de apă la nivel planetar este folosit în irigaţii. În jur de 20% dintre terenurile agricole de pe Pământ sunt irigate, ele producând însă 40% din totalul producţiei alimentare la nivel mondial.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Ne puteți urmări și pe:

    

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55