• 1
  • 2
  • 3
  • 4
Miercuri, 04 Aprilie 2012 22:44

Garanţiile de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Noile norme au abrogat prevederile aplicabile până la acest moment ale Hotărârii de Guvern nr. 1429/2004 pentru aprobarea Regulamentului de certificare a originii energiei electrice produse din surse regenerabile de energie, instituind un cadru mai complet de organizare şi funcţionare a sistemului garanţiilor de origine a producţiei de energie electrică din surse regenerabile, pentru a dovedi că energia electrică sau o pondere din aceasta, livrată unui consumator final de furnizorul acestuia, este produsă din surse regenerabile de energie. Utilitatea garanţiilor de origine este ca furnizorul de energie electrică, la cererea unui consumator final, să poată proba corectitudinea informaţiilor conţinute în eticheta energiei electrice.

Documentele necesare acordării garanţiilor de origine care certifică originea energiei electrice produse din surse regenerabile de energie

Garanţiile de origine se emit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la cererea scrisă a unui producător pentru energia produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) şi livrată în reţelele electrice în perioada pentru care se solicită garanţii de origine. Durata pentru care se solicită acestea poate fi de o lună, un trimestru sau un semestru. Cererea se adresează ANRE în format electronic în termen de cel mult 30 de zile de la sfârşitul perioadei pentru care se solicită garanţii de origine, ANRE având dreptul de acces la instalaţiile producătorilor de E-SRE pentru a verifica dacă informaţiile furnizate sunt corecte.

Alexandru Sandu
Avocat colaborator senior
Cătălin Gîscan
Avocat partener
Coordonator Departamentul de
Autorităţi Publice, Utilităţi şi Mediu
BOŞTINĂ & Asociaţii SPRL

Prezentul articol îşi propune să prezinte noile reguli de emitere şi urmărire a garanţiilor de origine pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie publicate prin Hotărârea de Guvern nr. 1232/2011, ce au intrat în vigoare la data de 04 ianuarie 2012. Regulamentul publicat a actualizat cadrul normativ românesc în materia energiei din surse regenerabile pentru a transpune art. 15 din Directiva nr. 2009/28/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, de modificare şi ulterior de abrogare a directivelor 2001/77/CE şi 2003/30/CE.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: