• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 04 Aprilie 2012 22:25

„Sper că 2012 va marca un punct de cotitură în ceea ce priveşte managementul şi utilizarea apei”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este mai costisitor pentru Europa să facă faţă efectelor dăunătoare ale poluării aerului asupra sănătăţii umane şi a mediului decât să adopte o strategie ofensivă?

Într-un studiu recent, am calculat că poluarea aerului din industrie a costat Europa între 102 şi 169 de miliarde de euro în 2009. Este o sumă imensă, care reprezintă costurile de sănătate, micşo-rarea salariilor, distrugerea culturilor şi alte forme de distrugere, economice sau de mediu. Această analiză arată că dacă însumăm toate aceste costuri, care sunt de regulă externalizate, atunci, din punct de vedere economic, are sens să ne ocupăm de aceşti poluanţi. Utilizarea eficientă a resurselor şi reducerea poluării ar micşora costurile directe, de exemplu, prin diminuarea cantităţii de combustibil fosil necesară producerii de electricitate. O eficienţă sporită are sens atât din punct de vedere economic, al afacerilor, dar și din punct de vedere al mediului.

- a spus Jacqueline McGlade, Director Executiv al Agenţiei Europene de Mediu (EEA) -

Cum a afectat recesiunea problemele de mediu, precum nivelul emisiilor poluante din atmosferă?

Este adevărat că s-a observat o scădere importantă a unor emisii poluante în ultimii ani, pe care cercetările noastre o atribuie în mare parte recesiunii. De exemplu, la nivelul UE, emisiile de   oxizi de sulf (SOx) au scăzut cu 21% între 2008 şi 2009, îndeosebi din cauza recesiunii economice, care a dus la o cerere diminuată de energie şi la reducerea emisiilor din centralele electrice. La fel, gazele cu efect de seră, la nivel UE, au scăzut cu 7.1% în 2009, dar o analiză a EEA (Environmental European Agency) a arătat că acest procent s-a diminuat cu 2.4% în 2010, pentru că unele părţi ale Uniunii şi-au revenit din recesiune. Trebuie să rupem această legătură dintre distrugerea mediului şi creşterea economică dacă vrem să obţinem în continuare prosperitate, fără să distrugem sistemele naturale care ne susţin.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: