• Webbanner Ecomondo
  • Ned 2020 Web
Miercuri, 04 Aprilie 2012 22:00

„Problema noastră de mediu cea mai mare e Atitudinea!

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Care crezi că este cea mai gravă problemă de mediu actuală în România?

Mediul este o bombă cu ceas! Însă nu mi se pare onest să pun accent pe o singură problemă, pentru că, în fapt, problema noastră de mediu cea mai mare e Atitudinea! Nu avem grijă de ţara noastră pentru că o vedem a celor din jur, nu a noastră personal. Comunitatea care lucrează pentru binele comun este viitorul abordării nu numai în chestiunile de mediu, ci în toată problematica societăţii. Aşteptăm de la vecin să facă ordine pe stradă, de la primari să ne salveze de poluare, de la americani să ne salveze de ruşi şi de la Stat să strângă gunoaiele după noi. Wrong answer! Avem cea mai murdară ţară din Europa şi ne infestăm zilnic mediul în care trăim. Omul nu este altceva decât Mediul în care trăieşte... şi dacă noi ne ducem la Primar să-i spunem că nu plătim taxe ca să ne arunce el gunoiul în apă, asta nu mai poate continua! Acesta este răspunsul corect în a ne salva de dezastrul din jurul nostru. În altă ordine de idei, societatea civilă este evitată cu obstinaţie de către legiuitor, recte, factorul politic, care are, de obicei, o filosofie a interesului public din ce în ce mai diferită de cea protecţionistă. Practic, este foarte greu să colaborezi cu comisiile de specialitate parlamentare, cu excepţia notabilă a Comisiei comune UNESCO. Societatea civilă este mai tot timpul în opoziţie cu Puterea politică şi asta le ocupă timpul şi resursele. Peste 75% din societatea civilă este crunt subfinanţată, deşi ea este anticorpul necesar imunităţii Mediului Înconjurător în bătălia cu lăcomia supraexploatării economice.

Eşti un susţinător extrem de activ pentru tot  ce reprezintă „verde”. Ai luat parte la numeroase acţiuni şi campanii de mediu. Ce  te-au învăţat?

Experienţa mea de activist de mediu mi-a dovedit că societatea civilă e ultimul bastion al luptei împotriva sistemului şi  că administraţia locală este cel mai mare duşman al mediului. Putem fi o forţă   dacă luptăm împreună pentru cauzele pe care le considerăm importante. Pe acest principiu s-a născut în 2009 Coaliţia de Mediu, cea mai mare coaliţie a organizaţiilor neguvernamentale din România, din care facem parte. Am învăţat multe despre eficienţa dialogului, despre necesitatea stringentă de a informa publicul - aflat încă prizonier al concepţiei că mediul este infinit şi infinit autoregenerabil - despre faptul că mediul este considerat în România un simplu ghişeu de avize şi că administraţia politică trebuie adusă cu picioarele pe Pământ (planeta) prin toate mijloacele posibile. Ah, şi am mai învăţat ceva foarte important pentru viitor: Copiii sunt mult mai responsabili decât adulţii când e vorba de mediu... de aceea cred că manualul de ecologie trebuie să devină obligatoriu, ca o condiţie a asigurării viitorului planetei.

Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: