• Webbanner Ecomondo
  • Ecoatitudine DEEE Arad Web
  • Web 04072019

Luni, 10 Februarie 2014 08:41

EcoAtitudine - un nou stil de viață în școli, un nou stil de atitudine față de mediu. Ce spun profesorii și elevii despre proiect

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Această campanie își propune să dezvolte spiritul civic al școlarilor, dascălilor și, de ce nu, al părinților. Bazată, totodată, pe o responsabilitate față de grija pentru mediu, școlarii, alături de profesori, sunt antrenați să colecteze selectiv deșeuri. Cum se traduce în cifre această campanie? Câteva sute de tone de deșeuri colectate de către micii ecologiști, de la hârtie, pet, la DEEE-uri.

Ecourile acestui proiect au apărut încă de la primele ediții, culminând cu nominalizarea acestuia, la sfârșitul anului trecut, alături de alte 14 proiecte (dintr-un total de 200 de proiecte din mai multe state europene) pentru finanțare. Nominalizarea s-a făcut în cadrul celei de-a treia ediții a forumului „Danube Financing Dialogue”, care a avut loc la Bucureşti. Aceasta este, de altfel, și prima recunoaștere internațională a proiectului EcoAtitudine.

Despre cât de tare i-a prins EcoAtitudinea pe elevi, dar și pe profesori, citiți în rândurile de mai jos:

Profesori:

„Mulțumiri pentru zâmbetul cu adevărat special, pe care l-ați imprimat cu atâta măiestrie și ingeniozitate, în EcoAtitudinea (de acum) elevilor noștri prezenți astăzi! ... sperăm ca noi să ne putem ridica la nivelul „mărimii‟ și „greutății‟ dorinței tuturor, de a trăi într-o lume mai curată, mai bună. Vă mulțumesc pentru oportunitatea oferită copiilor care au fost atât de răsfățați cu așa o minunată activitate! Încântarea lor e încântarea noastră și poate, fie și în virtutea amintirilor de la această Oră de Ecologie (care din păcate a durat parcă numai o clipă... căci tot ceea ce e minunat durează prea puțin!), să conștientizeze că nevoia de a trăi într-un mediu sănătos, ne implică, dar mai ales, ne obligă (responsabilizează) pe fiecare. Ceea ce e de admirat, din punctul meu de vedere, e că indiferent de școală, devine important ca, picătură cu picătură, să se constituie oceanul responsabilității, al conștientizării că în această lume nu am venit doar să risipim, să consumăm cu sau din nechibzuință, ci ca să ajutăm, să dăruim Pământului dragostea de care are nevoie. Căci ce-am deveni fără Iubire? De la săptămână la săptămână am putut, cu bucurie, remarca plăcerea implicării elevilor noștri și grija manifestată în a-și aduce aportul la colectarea selectivă. Trăim zilnic încântarea de a vedea cum elevii noștri manifestă o reală preocupare față de mediu. De asemenea, inimile parcă ni se încălzesc când, în recipientele de colectare, vedem cum copiii aruncă tot mai conștient, cu grijă pentru selectare. Conștiința fiecăruia, mic ori mare, trebuie să se interiorizeze, iar păstrarea mediului, să devină din necesitate ori obligativitate, o reală atitudine. Cu prețuire pentru tot ceea ce sunteți și faceți”, prof. Silvia- Marina Baciu, Școala Nr. 7, Focșani.

„Ora de ecologie a fost un adevărat spectacol educativ, deosebit nu doar prin varietatea materialelor și a mijloacelor de prezentare, ci și prin talentul prezentatorului și al lui Mister Eco, persoane care au ajuns foarte repede la inima spectatorilor. Multe felicitări pentru organizare și prezentare. Ați fost la înălțime și sperăm ca și noi să ne ridicăm prin participare la același nivel.” – Adela Roșu, profesor coordonator Școala Gimnazială „Marin Preda", Pitești.

„Ora de ecologie de la Ateneul Popular ,,Maior Gh. Pastia”, Focșani, a avut un adevărat succes. Copiii au fost foarte încântați de spectacolul de magie oferit de Mr. Eco. Au înțeles că materialele refolosibile trebuie puse pe categorii pentru a fi reciclate, cât de importantă este apa pentru noi, astfel încât nu trebuie să o risipim, cât de importanți sunt copacii și plantele, iar noi avem datoria de a-i îngriji și de a le proteja, cât de importantă este energia electrică și de unde provine ea. Copiii au învățat lucruri noi, iar modul cum au fost prezentate i-a impresionat foarte mult. Sperăm ca în edițiile viitoare să îl mai întâlnim pe Mr. Eco.” - Prof. Constantin Maria, ,,Elena Doamna”.

„Vă mulțumim pentru modul în care ne creați posibilitatea de a paticipa la acțiuni ce privesc mediul și ocrotirea lui și, mai mult.....ne stimulați curiozitatea, creativitatea și spiritul de echipă. Colectivul de elevi ai Școlii Gimnaziale nr.12 din Tulcea trăiește o experiență minunată: facem parte din echipa de voluntari entuziaști ce promovează ECOATITUDINEA! Împreună vom promova valorile voluntariatului de mediu, vom ajuta la creșterea interesului față de problemele de mediu regionale și naționale! Ora de ecologie a fost fantastică! Cei mici au înțeles mesajul transmis și acum, ca o replică prelungită, animă și colegii din școală. Suntem în plină campanie de colectare a deșeurilor! Și părinții elevilor participă activ. Cei mai mici dintre copii, grupa mică din grădiniță învață și cântece despre natură și salvarea ei. Elevii clasei a II-a B au interpretat chiar o piesă de teatru având ca mesaj prețuirea naturii. Vă îmbrățișăm cu tot respectul și prețuirea pentru că sunteți alături de nevoile noastre prezente și viitoare!” - Prof. dr. Valentina Stupineanu, Director adj. Școala Gimnazială nr. 12, Tulcea.

„În legătură cu ORA DE ECOLOGIE vă transmitem sincere felicitări pentru noul concept extrem de atractiv, în care copiii au înțeles practic obiectivele acestui amplu proiect. Noțiunile teoretice au fost prezentate într-o formă extrem de captivantă, în așa fel încât elevii mei, deși doar de 6 ani, au înțeles concepte de bază ale campaniei de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor. Vă mulțumim!” - Coordonator, Claudia Maria Tomescu, Școala „Mihai Eminescu", Pitești. „Fiecare dintre noi are o datorie morală față de mediu. Educarea copiilor de la vârste cât mai fragede și implicarea activă a acestora în acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor reprezintă un punct de plecare în ajutorul pe care-l putem oferi mediului. Cu un efort minim putem obține beneficii majore. Vă felicit pentru modul atractiv în care ați prezentat esența proiectului „EcoAtitudine”, în cadrul „Orei de ecologie”.” - Prof. Andreea Vîrna, Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță", Focșani.

„Noua Oră de ecologie fost o adevărată încântare, atât pentru noi, cadrele didactice implicate, dar mai ales pentru copii. Spectacolul interactiv de magie a reușit să atragă atenția tuturor celor prezenți și totodată să-i facă pe mulți dintre noi să înțeleagă cu adevărat ce înseamnă reciclare, refolosire... poate chiar responsabilitate și chiar EcoAtitudine! Copiii au înțeles de ce este atât de important să protejăm natura, de ce hârtia pe care o aruncă ei la coș se poate transforma în hârtia pe care sunt tipărite poveștile lor preferate și, cel mai important, de ce este atât de necesară colectarea selectivă a materialelor reciclabile. Cu convingerea că numai prin informare putem deveni mai responsabili, așteptăm cu nerăbdare să participăm și la alte activități din cadrul acestui minunat proiect!” - Luminița Plătică, profesor coordonator Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa”, Tulcea.

Elevi:

„Mister Eco a fost cel mai haios şi mai amuzant magician. Cel mai mult mi-au plăcut momentele când a invitat pe scenă colegi, cu ajutorul cărora a făcut nişte super-trucuri. A fost un spectacol pe cinste, nu o activitate plictisitoare! Toţi copiii s-au simţit extraordinar. Am râs şi ne-am distrat, iar Mister Eco a fost cel mai simpatic!

Dragi elevi, Mister Eco ne-a distrat/Prin magie-a demonstrat:/ Când acţionezi pentru mediu cu promptitudine,/Atunci înseamnă că ai EcoAtitudine! - Fulop-Şohan Irina. „Mi-a plăcut foarte mult de magician deoarece, ajutat de colegii noștri, a reușit să facă multe vrăji. Cel mai mult m-a impresionat când a reușit să aprindă beculețele din capul colegei mele, Larisa și când a ghicit ce scria pe biletul din buzunarul unui băiețel! A fost un spectacol pe cinste! Te mai așteptăm, Mr.Eco!" - Dima Ligia, Tulcea.

„Ora de Ecologie a fost cea mai frumoasă oră! Mi-aș dori ca toate orele să se desfășoare așa! Mr. Eco a fost nemaipomenit. A reușit să mă facă să înțeleg cât de important este să reciclăm materialele refolosibile pentru că astfel protejăm natura!"- Haralasca Paul, Tulcea.

La 30 iulie 2010, revista Infomediu Europa împreună cu APM Ilfov, APM București și GNM Comisariatul Ilfov au lansat un proiect care – după doar trei ani de existență - a impus un nou stil de viață în școli, o nouă EcoAtitudine. Iar asta nu o spunem noi, ci rezultatele fiecărei ediții în parte - proiectul ”EcoAtitudine = Responsabilitate, Informație, Acțiune” desfășurându-se anual, în două etape.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: