• Webbanner Ecomondo
  • Ecoatitudine DEEE Arad Web
  • Web 04072019
Miercuri, 20 Noiembrie 2013 20:34

Dublin - o poveste de succes în combaterea poluării

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ce măsuri luaţi pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în Dublin și în Irlanda?

Credem că am reușit să combatem foarte bine problemele legate de calitatea aerului în orașele mai mari și în metropole. Un exemplu ilustrează acest lucru perfect: interzicerea introducerii pe piaţă și a vânzării combustibililor bituminoși (sau fumigeni) în Dublin, în 1990. Colegii care realizează cercetări medicale au analizat efectele acestei decizii și au observat că în fiecare an, începând din 1990, în Dublin au fost evitate 360 de decese. Totuși, în orașele de dimensiuni medii, calitatea aerului încă este precară, iar autorităţile încearcă acum să adopte noi acte legislative pentru a combate această problemă, prin extinderea interdicţiei vânzării combustibililor bituminoși și în orașele mici. În Irlanda, Departamentul pentru Mediu, Comunitate și Administraţie Locală este organismul oficial responsabil pentru calitatea aerului și domeniile asociate. Între timp, Agenţia (Irlandeză) pentru Protecţia Mediului acţionează ca serviciu operaţional al Departamentului. Departamentul și Agenţia și-au împărţit clar responsabilităţile în ceea ce privește modul în care sunt atribuite domeniile relevante de politică la nivelul autorităţilor locale.

În ceea ce privește sănătatea, cu ce provocări se confruntă consiliul local din Dublin? Cum le abordaţi?

Dublinul este un microcosmos al altor mari metropole din întreaga Uniune Europeană. Există multe lucruri comune în ceea ce privește problemele care trebuie rezolvate. Obezitatea, cancerul și problemele vasculare sunt principalele problemele de sănătate publică în UE, inclusiv în Irlanda. Consiliul local a recunoscut că o mare parte din activitatea pe care o desfășoară este relevantă pentru sănătatea publică. Un exemplu care cred că merită menţionat este un proiect în care am reunit calitatea aerului și participarea publică. Proiectul a fost desfășurat acum mai mulţi ani, împreună cu Centrul Comun de Cercetare al UE. Numit „People Project” (Proiectul pentru oameni), acesta a fost realizat în șase orașe europene și a analizat benzenul ca poluant atmosferic cancerigen. Datorită faptului că la cererea noastră de voluntari, pe care am adresat-o în cadrul unei emisiuni radiofonice, am primit un răspuns peste așteptări, am transformat oamenii în contoare vii ale calităţii aerului. Ei au purtat insigne speciale pentru benzen, astfel încât să poată monitoriza expunerea lor la benzen într-o anumită zi. Am analizat apoi nivelurile de calitate și modul în care comportamentul lor zilnic le afecta sănătatea.

Toţi voluntarii au primit feedback în legătură cu rezultatele pe care le-au obţinut. O concluzie amuzantă care a reieșit din acest proiect a fost constatarea crudă că, dacă doriţi să vă reduceţi expunerea la această hidrocarbură aromatică policiclică - care cauzează cancer -, nu trebuie să prăjiţi șuncă afumată! Unul dintre voluntari, care lucra la grătarul unei cafenele locale a prezentat niveluri de expunere deosebit de ridicate. Lecţia serioasă care trebuie desprinsă din această întâmplare amuzantă este că trebuie să analizăm atât poluanţii din exterior, cât și pe cei din exterior, în combinaţie.

Ne puteţi da un exemplu de iniţiativă irlandeză care a avut succes în îmbunătăţirea aerului din interior?

Un exemplu iese cu certitudine în evidenţă – interzicerea fumatului în 2004. Irlanda a fost prima ţară din lume care a interzis fumatul la locul de muncă. Această interdicţie ne-a permis să ne concentrăm asupra aspectelor legate de expunerile profesionale, îmbunătăţind în același timp calitatea aerului. Ca o consecinţă interesantă a acestei decizii, a existat o industrie care a suferit în urma acestei interdicţii, lucru care, probabil, ar fi fost dificil de prezis. Este vorba despre industria curăţătoriilor chimice. Activitatea curăţătoriilor s-a diminuat din 2004 pur și simplu din cauza interdicţiei fumatului. Prin urmare, uneori poate exista un impact neprevăzut.

Cititi articolul integral in Revista Infomediu Europa pe care o puteti cumpara de la reprezentantele Inmedio si Relay. De asemenea, daca doriti, va puteti abona la revista aici.

Martin Fitzpatrick este responsabil principal pe probleme de sănătate a mediului în cadrul unităţii pentru monitorizarea aerului și zgomotului al consiliului local din Dublin, Irlanda. El este, de asemenea, persoana de contact din Dublin pentru un proiect-pilot desfășurat de DG Mediu a Comisiei Europene și AEM, având ca scop îmbunătăţirea punerii în aplicare a legislaţiei în domeniul aerului. Cu o expertiză imensă în domeniu, Fitzpatrick ne vorbește, în interviul de mai jos, despre implementarea măsurilor irlandeze pentru un mediu friendly: de la îmbunătățirea calității aerului până la interzicerea fumatului. Măsuri care au transformat Dublin într-o poveste de succes, transpusă în realitate de capitalele europene care au înțeles importanța unui mediu sănătos.
Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2015 23:46

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Infomediu Europa

S.C. RECYCLING INTERNATIONAL MAGAZINE S.R.L.
Sat Surani 107
Comuna Surani, Judetul Prahova
Telefon: +40 720 88 28 55

Ne puteți urmări și pe: